Home Nieuws Femke Halsema wil scheiding kerk en staat slopen met inspectie op Koranlessen

Femke Halsema wil scheiding kerk en staat slopen met inspectie op Koranlessen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft aangekondigd dat ze de scheiding van kerk en staat wil slopen. In een interview geeft Halsema aan dat ze strengere “Controles” op koranscholen wil en oppert onder meer dat deze middels nationaal beleid onder de regels van de kinderopvang moeten vallen.

Advertentie

Halsema maakte haar zorgen over de koranlessen die de tientallen moskeeën in Amsterdam aanbieden, kenbaar via het rechtse weekblad Elsevier. De burgemeester van Amsterdam wil dat nationaal beleid wordt aangepast zodat de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ‘Binnen kan kijken bij moskeeën‘.

Op koranscholen is vaak geen controle, terwijl kinderen in vochtige ruimtes les krijgen van onbevoegde leraren. Ik zou die scholen niet willen verbieden. Maar je kunt ze wel controleren als je ze in de sfeer van regulier onderwijs trekt,” aldus Halsema. “Misschien kun je bijvoorbeeld ingrijpen via de arbeidsinspectie, om maar eens wat te noemen. We zijn nu aan het nagaan wat voor middelen we hebben, waarmee je kunt laten merken dat je oplet, dat je betrokken bent, en dat er zaken zijn die je niet accepteert,” zo vervolgt ze. Halsema gaat zelfs zo ver dat ze ‘anti-democratisch onderwijs’ wil tegengaan en wil voorkomen dat antidemocratische opvattingen en een actieve afkeer van Nederland worden verspreid. Halsema wil daders van niet-gewelddadig, maar wel ‘extremistisch’ gedrag ook aanpakken. In de aankondigingen van Halsema is een seculiere gedachtepolitie bijna niet weg te denken.

De nieuwe darling van extreemrechts en islamofoob links, gaf in september 2018 nog in gesprek met de Amsterdamse omroep AT5 aan moskeeën te zullen sluiten waarin preken worden gegeven “Die niet stroken met bepaalde normen en waarden“. Wat die normen en waarden zijn, zet ze niet uiteen. Wel is in de stad Amsterdam volop ruimte voor manifestaties voor een bloedige terreurbeweging.

Halsema is niet onomstreden. Zo noemt ze de islam een probleem en problematiseert ze de hoofddoek, die moslima’s kiezen te dragen. Halsema zei in 2009 in een interview met Dagblad de Pers dat het haar moeilijk valt dat zij op de school van haar kinderen in de buurt van vrouwen met een hoofddoek moet zitten. Ze heeft naar eigen zeggen moeite met de hoofddoek. Ze claimt dat ze het recht van moslima’s om vrijwillig een hoofddoek te dragen altijd heeft verdedigd, maar zegt dat ze niet kan wachten op het moment waarop vrouwen in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Voor haar latere documentaireserie ‘Seks en de Zonde‘ kon Halsema ook rekenen op kritiek van moslima’s, omdat ze hen collectief reduceert tot hun keuze om een hoofddoek te dragen.

Slachtoffers seksueel misbruik krijgen geen voet tussen de deur bij Jehova’s Getuigen

Amsterdam krijgt met Femke Halsema een rechtse burgemeester