Home Nieuws FBI: Joodse man verantwoordelijk voor social media ISIS

FBI: Joodse man verantwoordelijk voor social media ISIS

Een man in Florida is aangeklaagd voor het plotten van een aanslag op een 9/11 herdenkingsevenement. De Joint Terrorism Task Force van de FBI arresteerde de 20-jarige Joshua Ryne Goldberg donderdag in Florida. Aanklagers zeggen dat hij online een informant vertelde hoe hij een bom wilde maken.

Advertentie

Onderzoekers dachten aanvankelijk dat de verdachte mensen aan het rekruteren was om aanvallen uit te voeren vanaf een locatie in Australië.

Achteraf bleek Goldberg zich in de VS op te houden, in een huis in de buurt van Jacksonville, waar hij in hechtenis werd genomen. Hij deelt het huis in Orange Park met zijn ouders.

Goldberg had verschillende online persona: een IS-personage die populair was op ISIS-gerelateerde sociale media; een white supremacist op de haatsite Daily Stormer; een feministische personage op Daily Kos; een radicale voorvechter van het vrije woord op de vraag-en-antwoord-website Ask.fm en een sympathisant met Gamergate. Goldberg wordt er ook van beschuldigd achter een Times of Israel blogpost te zitten waarin de Palestijnen “onmenselijk” worden genoemd.

De 20-jarige, die bij zijn ouders inwoonde, werd door zijn buren omschreven als een kluizenaar en was een actieve tweeter met accounts als @auswitness. Goldberg was zo succesvol in zijn act dat hij zelfs geretweet werd door de pro-ISIS schutters die de cartoonwedstrijd in Garland Texas aanvielen waar ook de extreemrechtse politicus Geert Wilders bij aanwezig was.

Je zou me kennen van het inspireren van de aanslagen in Garland, Texas, waar twee moedjahedien een evenement die de profeet Mohammed (vzmh) beledigde, binnengingen met het doel om de ongelovigen af te slachten,” pochte hij als de Australi Witness in een post op Justpaste.it. “Allen die de Profeet (vzmh) belasteren, moeten worden verpletterd,” schreef hij in diezelfde post.

Goldberg, die uit een joodse familie komt had een speciale soort woede wanneer hij discussieerde over Joden.

“De Joden zijn de ergste vijanden van Allah (swt). Wanneer de Islam Australië verovert, zal elke Jood afgeslacht worden als de smerige kakkerlakken dat ze zijn,” schreef hij op JustPaste.it.

Goldberg dreigde als Australi Witness ook met het plegen van aanslagen op synagoges in Melbourne en Los angeles. Dit deed hij op JustPaste.it en op 8Chan’s IS-pagina.