Home Nieuws FBI arresteert sluipschutter PKK, plande geweld bij Capitool

FBI arresteert sluipschutter PKK, plande geweld bij Capitool

De FBI heeft met hulp van de Amerikaanse politie een “voormalige” sluipschutter van de Syrische tak van de terroristische organisatie PKK, de YPG, opgepakt in Florida. De PKK-terrorist wordt verdacht van het aanzetten tot geweld tegen demonstranten bij het Capitool in Florida.

Capitool

Daniel Baker riep gelijkgezinden op om demonstranten die zich verzamelden bij het Capitool in Florida te omsingelen met wapens en aan te vallen. Baker is een ex-militair die in 2007 oneervol is ontslagen uit het Amerikaans leger, omdat hij zijn eenheid deserteerde vlak voor een uitzending naar Irak. Baker heeft volgens de Amerikaanse justitie een historie van gewelddadige uitingen. Ook in de laatste dagen waren zijn Sociale Media posts geëscaleerd. 48 uur voor zijn arrestatie poogde hij actief om meer vuurwapens aan te schaffen dan hij al bezit. Baker gebruikt Sociale Media, onder andere via zijn Youtube-kanaal, om zijn volgers gevechtstactieken te leren en op te ruien om politieagenten te verzwakken en uit te schakelen. Ook roept hij op om Amerikaanse militairen te vermoorden en heeft hij deel uitgemaakt van talloze ANTIFA-manifestaties.

Advertentie

Turkse piloten

In 2017 voegde Baker zich bij de Syrische tak van de Marxistische terreurorganisatie PKK, waar hij naar eigen zeggen werd getraind tot sluipschutter. De Amerikaanse justitie noemt in haar persverklaring de “YPG een tak van de PKK, dat door de Verenigde Staten is aangemerkt als een terroristische organisatie“. Uit verklaringen tegenover de FBI blijkt dat Baker ook in Syrië extreemlinkse militanten heeft getraind in militaire tactieken. Inlichtingen wijzen erop dat Baker bij terugkeer in de VS Turkse piloten die trainen op Amerikaanse luchtmachtbases naar buiten wilde lokken om ze te vermoorden of verminken. Baker keerde in april 2019 terug naar de VS.

Extreemlinks

Dat extreemlinkse militanten die zich bij de terreurorganisatie PKK of haar Syrische tak YPG voegden voor problemen zorgen bij terugkeer, is niet een geïsoleerd incident. Afgelopen december werd in Frankrijk een terugkeerder uit de rangen van de YPG samen met 8 andere linksextremisten opgepakt, omdat hij bomaanslagen beraamde tegen de politie.

De arrestatie van Baker en andere terroristen in westerse landen, herinnert aan één van de toespraken die de Turkse president Erdogan in 2016 hield over steun van westerse landen aan de terroristische organisatie PKK. “Jullie voeden slangen op in jullie boezems, de slang die jullie voeden kan ook jullie ieder moment bijten,” aldus Erdogan.

Turkije waarschuwt westerse landen al jaren tegen het gevaar van extreemlinkse terreur.