Home Nieuws Familieleden overledenen kunnen niet meereizen naar Turkije

Familieleden overledenen kunnen niet meereizen naar Turkije

Het begrafenisfonds van de Islamitische Stichting Nederland heeft aangekondigd dat familieleden van overledenen vanaf 18 maart 2020 niet meer mee kunnen reizen naar Turkije met hun overleden dierbaren. Dit in verband met de wereldwijde Corona-pandemie.

Advertentie

Het begrafenisfonds van de Islamitische Stichting Nederland, waar ongeveer 110.000 mensen bij zijn aangesloten, verzorgt bij overlijdensgevallen voor een kleine jaarlijkse bijdrage de begrafenis van overledenen. Dit kan in Nederland, maar ook in Turkije zijn. Het begrafenisfonds regelt vanaf het moment van overlijden tot aan de begrafenis in Turkije alles, normaliter inclusief twee retourtickets voor nabestaanden van de overledenen. Het collectief draagt alle kosten gezamenlijk. In 2019 werden 945 begrafenissen uit dit fonds betaald. In verband met maatregelen getroffen door de Turkse overheid, kunnen familieleden van overledenen vanaf 18 maart voorlopig niet meer meereizen naar Turkije.

Turkije heeft in ieder geval tot 17 april 2020 een inreisverbod ingesteld, onder andere voor reizigers uit Nederland, in verband met het Coronavirus. Om die reden kondigt het begrafenisfonds van Diyanet aan dat overledenen vanaf 18 maart vervoerd zullen worden vanaf Amsterdam met Turkish Cargo van Turkish Airlines. Familieleden of bekenden van de overledenen in Turkije moeten daarom aangemeld worden bij Diyanet om de overledene op te vangen op de plaats van bestemming. Echter, kunnen zij niet meereizen met de begrafeniswagen, maar dienen zij met eigen vervoer naar de eindbestemming te reizen.

Het inreisverbod in Turkije geldt ook voor mensen uit België, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Irak, Iran, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Zuid-Korea, die via andere wegen Turkije binnen proberen te geraken dan per vliegverkeer.