Home Nieuws Factcheck | Plaatste Vincio Wonen racistische teksten?

Factcheck | Plaatste Vincio Wonen racistische teksten?

In het kielzog van het tumult over het Syrische vluchtelingengezin in Heerlen dat tijdelijk naar België is uitgeweken nadat ze geterroriseerd zijn door hun buren, verschijnen er nu ook berichten op social media over discriminerende teksten die door Vincio Wonen zouden zijn geplaatst op Facebook. Maar klopt dit wel? Het korte antwoord daarop is nee.

In de nacht van woensdag op donderdag om precies 1:07 uur wordt via een Facebookaccount zonder likes (geverifieerd door DutchTurks) en volgers een tekst geplaatst waarin een islamofobe en racistische ondertoon klinkt. “Wij zien hier voor de zoveelste keer dat deze groep zich schuldig maakt aan meerdere strafbare feiten. Wij als Vincio Wonen staan voor de democratische waarden. Een ieder die dit niet waardeert kan een Syrisch woonvereniging in Syrië of een ander islamitisch land benaderen,” aldus de Facebookpagina die de naam Vincio Wonen draagt, maar niet de echte pagina van de verhuurder is.

Advertentie

Imitatie-Facebookpagina

In de commentaren onder de post reageert de beheerder van de imitatie-Facebookpagina onder andere op ene Colombiana Paqistania met de woorden “Wij vragen ons oprecht af waarom u geen gebruik maakt van de woonvereniging in uw eigen land. Als u en andere buitenlanders dit zouden doen, hebben wij minder klachten. Laten we eerlijk zijn: vol is vol!“. Ook op andere gebruikers reageert de beheerder van de neppagina tot diep in de nacht.

Sociale Media

Hoewel de imitatie-pagina zelf offline is gegaan en de officiële pagina van Vincio Wonen nog online staat, circuleren de printscreens van de neppagina in groepen op sociale media en heeft het zijn weg inmiddels ook gevonden naar grotere Facebookpagina’s. Het bedrijf heeft inmiddels zelf ook een verklaring geplaatst op haar Facebookpagina waarin het onze bevindingen bevestigt: “We zien dat er op social media fake accounts onder naam en logo van Vincio Wonen worden geplaatst die boodschappen verspreiden waar wij niet achter staan. Vincio Wonen neemt uitdrukkelijk afstand van iedere vorm van discriminatie en geweld. We zijn geraakt door wat er is gebeurd, en de emoties die dit teweeg brengt. We volgen de situatie op de voet, en nemen in overleg met de autoriteiten passende actie,” aldus Vincio Wonen.

Conclusie: dat het verhuurbedrijf in het verleden in opspraak is geraakt vanwege discriminatie staat uiteraard buiten kijf. De berichten die nu echter circuleren op sociale media zijn onomstotelijk afkomstig van een neppagina en zijn niet door de officiële communicatiekanalen van het verhuurbedrijf geplaatst. Dat de herkomst van de commentaren via een neppagina zijn geuit, is geverifieerd door DutchTurks. Op het moment dat de berichten werden geplaatst, dateerde het meest recente bericht op de officiële pagina van Vincio Wonen 6 december jongstleden.

Redactionele noot: op het moment dat de afzonderlijke pagina’s werden waargenomen, had de imitatie-pagina geen volgers. De screenshot boven dit artikel is op dat moment genomen, ter archivering. Niet met de intentie om er een artikel aan te wijden, omdat er op dat moment geen sprake was van screenshots van de neppagina die viral gingen. Dat er twee pagina’s gelijktijdig bestonden, één zonder volgers en het officiële kanaal, is door de redacteur van dit artikel waargenomen. Maar doordat er op dat moment geen noodzaak of intentie was om een viral bericht van de neppagina te ontkrachten zijn er geen screenshots van de afzonderlijke pagina’s gemaakt.