Home Nieuws Facebook zegt dat het accounts verwijdert op aanwijzingen israëlische regering

Facebook zegt dat het accounts verwijdert op aanwijzingen israëlische regering

Facebook verwijdert naar eigen zeggen accounts op aanwijzing van het israëlisch regime, dat meldt The Intercept. De verwijderingen zouden verhevigd zijn na een ontmoeting tussen een delegatie van Facebook met israëlische vertegenwoordigers.

Advertentie

In september 2017 ontmoette een delegatie van de sociale media gigant vertegenwoordigers van de israëlische regering om te bepalen welke Facebookaccounts verwijderd zouden moeten worden, omdat ze zich aan “opruiing” schuldig zouden maken.

De bijeenkomst werd naar verluidt voorgezeten door de genocidale israëlische minister Ayelet Shaked, die erom bekendstaat op te roepen om Palestijnse vrouwen te doden zodat ze ‘geen slangen meer baren’. De ontmoeting kwam nadat israël de techgigant bedreigde met boetes of een blokkade in het land, wanneer het geen gehoor gaf aan aanwijzingen om accounts te verwijderen.

Sinds de bijeenkomst zijn Palestijnse activisten en nieuwsorganisaties onderworpen aan een censuurcampagne op het medium, op aanwijzing van de israëlische regering en politici, die publiekelijk opscheppen over hoe gehoorzaam Facebook is wanneer het gaat om bevelen om te censureren. Volgens de controversiële israëlische minister Shaked heeft israël 158 verzoeken voor verwijdering ingediend bij de sociale media gigant, waarbij aan 95% van de aanvragen gehoor is gegeven.

Volgens een bericht uit december van The New York Times houden israëlische veiligheidsdiensten Facebook in de gaten en sturen ze Facebook de berichten toe die ze beschouwen als opruiing. Facebook reageerde door het leeuwendeel ervan te verwijderen.

Uit een recent onderzoek blijkt dat 96% van de Palestijnen Facebook gebruikt om nieuws in de gaten te houden. Facebook geeft volgens The Intercept-journalist Glenn Greenwald toe aan de israëlische wens om het Palestijns verzet tegen de illegale bezetting van hun thuisland ook op sociale media de kop in te drukken en zelfs het vergaren van nieuws onmogelijk te maken.

Uit een onderzoek van Al Jazeera blijkt tevens dat Facebook niet optreedt tegen moordlustige opruiende posts in de Hebreeuwse taal. Uit een studie blijkt dat ten minste 122.000 gebruikers van het sociale media platform ongestoord opriepen tot geweld tegen voornamelijk Arabieren, waarbij verwijdering meer uitzondering dan regel is.