Home Nieuws Facebook wordt overspoeld door pro-PVV Fakenews

Facebook wordt overspoeld door pro-PVV Fakenews

Het sociale medium Facebook wordt sinds kort overspoeld door Fakenews-berichten die afkomstig lijken van grote Nederlandse kranten. Sociale media is vergeven van PVV-trolls. Op Twitter en Facebook zijn honderden accounts te vinden die non-stop PVV-propaganda maken. De nieuwe agressieve marketingcampagne middels Fakenews op Facebook lijkt een herhaling van wat er in Amerika gebeurde tijdens de verkiezingscampagne van Trump en Clinton.

De stroom aan gesponsorde berichten kwam omstreeks 15 februari jongstleden op gang en lijkt bedoeld om sociale media gebruikers te lokken naar een online geldspel. Tegelijkertijd zijn de berichten buitengewoon positief over de extreemrechtse PVV en Geert Wilders.

Advertentie

DE PANAMA-CONNECTIE

De berichten zijn afkomstig van de website met het URL anoukjanssen.com, waar je, indien je er direct heen surft, uitkomt op een blanco pagina. In de sociale media feed van Facebook zijn de berichten dusdanig gemaskeerd dat het lijkt alsof het NRC, Trouw en de Volkskrant artikelen heeft geschreven met de koppen “Wilders zorgt in 2017 voor duizenden nieuwe rijke Nederlanders dankzij EU-maatregelen“, “Wilders belooft Nederland het rijkste land van de wereld te maken dankzij nieuwe EU-maatregelen” of “Geen arme mensen meer in Nederland dankzij Wilders in 2017“. De artikelen die schrijven over een kansspel, worden aangeboden via allerhande Facebookpagina’s, die onlangs zijn aangemaakt. Voorbeelden daarvan zijn Xanne Niehof, Dalton Revie, Jaylee Causey en Sevilay van Someren. In het artikel wordt gesproken over de Europese Autoriteiten die een spel zouden hebben ontwikkeld. Het URL van de website waarop de artikelen worden aangeboden is afgeschermd en staat sinds 28 juni 2016 anoniem geregistreerd in Panama.

FAKENEWS

Het verhaal doet denken aan Fakenews-berichten waarmee Facebook werd overspoeld en die mede hebben bijgedragen aan de populariteit van de Amerikaanse president Donald Trump, tijdens de verkiezingen vorig jaar. In de verkiezingsperiode in de Verenigde Staten presteerden Fakenews-berichten beter dan echte nieuwsberichten. De twintig populairste Fakenews-berichten haalden tijdens de kritieke maanden van de verkiezingen 8,711,000 shares, reacties en comments op Facebook. Terwijl 20 van de best presterende berichten van 19 grote nieuwswebsites slechts 7,367,000 shares, reacties en comments haalden.

Alles lijkt erop te wijzen dat de mysterieuze gesponsorde Facebookberichten tot doel hebben om de extreemrechtse PVV vlak voor de verkiezingen in maart een steuntje in de rug te geven en te legitimeren door het misbruiken van de merknamen van grote kranten.

Redacteuren van NRC en Trouw melden aan DutchTurks dat ze de zaak op hebben gepakt en onderzoeken wat er aan de hand is.