Home Nieuws Facebook laat mediabedrijf Nu.nl en Nieuwscheckers nepnieuws controleren

Facebook laat mediabedrijf Nu.nl en Nieuwscheckers nepnieuws controleren

De sociale mediareus Facebook gaat samenwerken met het mediabedrijf NU.nl en Nieuwscheckers, een initiatief van de Universiteit Leiden, om berichten op Facebook te controleren op feiten. Dat zegt Patrick Walker, hoofd media van Facebook in Europa tegen de NOS. Ook zou het bedrijf in gesprek zijn met andere nieuwsbedrijven.

Facebook zou in januari een besloten bijeenkomst hebben gehad met hoofdredacteuren van veel Nederlandse nieuwsorganisaties. Niet allemaal waren ze enthousiast over het initiatief van Facebook.

Advertentie

Twijfel echtheid

Gebruikers kunnen melding maken bij Facebook van berichten waarvan ze twijfelen aan de echtheid. Als zowel Nu.nl en Nieuwscheckers het nieuws als onwaar bestempelen, verschijnt er op Facebook een pop-up waarin het bericht in twijfel wordt getrokken door externe partijen. Het bericht kan ook lager worden gewaardeerd door het algoritme van Facebook en verdwijnen in het nieuwsoverzicht.

Berichten die door de factcheckers in twijfel worden getrokken kunnen wel nog steeds worden gedeeld, maar gebruikers krijgen wel een waarschuwing te zien. Ook kan het bericht niet meer gepromoot worden op Facebook of gebruikt worden voor advertenties. Nu.nl zegt dat Facebook hen of de Unversiteit Leiden niet betaalt.

Muilkorven

Het gevaar bestaat dat personen of organisaties die onwelgevallige websites willen muilkorven hier op systematische wijze met een rapporteercampagne in zouden kunnen slagen. Ook factcheckers van nieuwsorganisaties met winstbejag, gedreven door het najagen van primeurs en pageviews, zouden een gevaar kunnen vormen voor de betrouwbaarheid van het experiment. Naast controleerbare feiten, zouden ook blinde hoeken van organisaties zonder actief diversiteitsbeleid, voor eenzijdige beoordelingen kunnen zorgen.