Home Opinie F.A.Q. de terreurorganisatie PKK

F.A.Q. de terreurorganisatie PKK

Er bestaan nogal wat misvattingen over Turken en Koerden in de publieke opinie, mede veroorzaakt door een gebrekkige informatievoorziening, onbewust of moedwillig ingegeven door mensen die sympathiseren met de terreurbeweging PKK. Zo worden Koerden vaak ten onrechte in verband gebracht met de PKK.

Eén van die misvattingen is “Dat de PKK het voor de Koerden opneemt en Koerden vertegenwoordigt”. Dit dossier heeft als bedoeling om deze en andere misvattingen te ontkrachten op basis van feiten.

Deze FAQ (Frequently Asked Questions) dient als database voor het Turkije-PKK conflict en zal gaandeweg worden geüpdatet.

Advertentie

1. “Voert Turkije oorlog tegen Koerden of Koerdistan?”.
Sommigen spreken van de term “Koerdistan” en doen voorkomen alsof Turkije de grenzen van een soeverein land niet respecteert en daar herhaaldelijk binnenvalt. De realiteit is, dat een door de EU, VS, Canada, Australië en Turkije als terroristische organisatie bestempelde terreurbeweging veelvuldig Turkse steden gijzelt, hele woonwijken bezaait met boobytraps en zich ingraaft en hinderlagen op Turkse veiligheidsdiensten en hulpdiensten opzet. Zo werd er meer dan eens gebeld naar de hulpdiensten dat mensen met verwondingen eerste hulp nodig hadden, waarna de toegesnelde hulpverleners zijn geëxecuteerd. In de media wordt vaak ingezoomd op de verwoesting in enkele dorpen en steden in Turkije waar de PKK zich heeft ingegraven en verschanst, maar men vergeet dat de zwaardere staatsrepressie in Turkije mede het gevolg is van de vele zwaarbewapende groepen en duizenden strijders die iedere dag (moord)aanslagen plegen of zich daartoe voorbereiden. Heel Frankrijk was op lock-down-stand toen er één aanslag werd gepleegd en België idem. Turkije heeft iedere dag met (terreur)aanslagen op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen te maken. Mag het ook niet meer zijn eigen burgers beschermen tegen deze terreurgroepen?

2. “Onderdrukt Turkije de Koerden en gooit Erdogan Koerdische steden plat?”.
Deze misvatting lijkt heersend in de media en is niet alleen onwaar, maar een grove vertekening van de realiteit. Van een oorlogsverklaring van Erdogan is al helemaal geen sprake. De daadwerkelijke oorlogsverklaring was afkomstig van Cemil Bayik in Irak, de plaatsvervangende leider van de terreurorganisatie PKK, waarvan de KCK het overkoepelende orgaan is. Op 11 juli 2015 verklaarde de PKK/KCK eenzijdig dat het staakt-het-vuren tussen de terreurorganisatie PKK en de Turkse regering voorbij was. Op 15 juli gaf Bayik het bevel om een burgeroorlog te beginnen in Turkije. De bomaanslag in Suruç had op dat moment nog niet plaatsgevonden. Het is dus niet Turkije geweest, maar de PKK die de “oorlog” heeft verklaard door haar volgelingen op te roepen om “Turkije in vuur en vlam te zetten”. Koerden hebben in Turkije onder de AK-Partij regeerperiode meer rechten gekregen dan in alle voorgaande regeringen die Turkije heeft gehad. Tegen het zere been van veel Turken heeft de AK-Partij zelfs onderhandelingen gevoerd met de terreurorganisatie PKK, die verantwoordelijk is voor tienduizenden doden over een periode van enkele decennia. Ook veel Koerden zijn slachtoffer van de PKK. Islamitische Koerden, waaruit een groot deel van de Koerdische gemeenschap bestaat, worden meer dan eens vermoord om hun overtuigingen door PKK-sympathisanten. Zo werd de 16-jarige Yasin Börü op 7 oktober 2014 samen met drie andere vrienden gemarteld, neergestoken en van een flatgebouw afgegooid door PKK-terroristen toen zij vlees aan het uitdelen waren aan arme gezinnen tijdens het offerfeest. Islamitische Koerden zoals Yasin Börü en zijn vrienden worden door PKK-terroristen en hun aanhangers vaak gezien als vijanden.

3. “Vertegenwoordigt de PKK niet de Koerden in plaats van dat het een terreurorganisatie is?”
Nee. De PKK of haar Syrische tak (YPG) is een terreurorganisatie die in wreedheid in niets onder doet voor andere groepen zoals ISIS. Er is geen sprake van een oorlog tussen Koerden en Turken. Hoewel een deel van de Koerdische gemeenschap in Nederland dat wel zo doet voorkomen, en daar voluit de ruimte voor krijgen in de Nederlandse media, is er ook een deel van de Koerdische gemeenschap die deze misvatting niet onderschrijven. Turkije heeft te maken met een terreurprobleem, en zo ook de Koerden die in juni 2016 in Silopi, Cizre en Sur werden gegijzeld door de PKK-(kind)”soldaten” (Velen die gehoor hebben gegeven aan de oproep om de wapens op te pakken zijn minderjarige Koerdische kinderen uit arme gezinnen) die een geromantiseerd beeld krijgen voorgeschoteld over martelaarschap en verzet, terwijl de politici waar ze op hebben gestemd in dure restaurants in Istanbul zitten te dineren en te borrelen, en hun columnisten in Europa, die verkapte propaganda maken, idem dito. Dat Koerden geterroriseerd worden door de PKK, daar wordt niet over gesproken.

4. “Is de PKK door de EU alleen maar als terreurorganisatie erkend, omdat het Turkije wil pleasen?”.
Nee, dit is een bekende misvatting. De PKK is op de terreurlijst gezet van de EU, vanwege het feit dat het zich bezighoudt met drugshandel, mensenhandel 1, oplichting, afperspraktijken, bomaanslagen, moorden en tot doel heeft om maatschappijen te ontwrichten. Ook de YPG in Syrië en PJAK in Iran zijn onderdeel van de PKK. In een interview met de WSJ geeft één van de geïnterviewden toe dat de organisaties één en dezelfde zijn. “Het is allemaal de PKK, maar andere afdelingen,” zegt Ms. Ruken: “Soms ben ik PKK, soms ben ik PJAK, soms ben ik YPG. Het maakt niet echt uit. Ze zijn allemaal leden van de PKK.”
PKK YPG

Ook de politieke tak van de YPG, de PYD, was volgens Het Amerikaanse Centrum voor Contraterrorisme, de NCTC, een afdeling van de terreurbeweging PKK. De PKK staat niet op de terreurlijst om Turkije te pleasen, maar omdat het een terreurbeweging is.

Ook uit het onderzoek “Dead Men Tell no Lies” valt op te maken dat de PKK verschillende groeperingen aanstuurt, zoals de YPG in Syrië, die zich in Europa presenteren als een democratisch alternatief voor de regio. Uit onderzoek blijkt dat veel van de op papier gesneuvelde YPG’ers, in feite afkomstig zijn van de PKK en dat de YPG de facto wordt bestuurd door de PKK-top. De terreuraanslag in Ankara in 2016, waarbij 37 mensen om het leven kwamen, is een voorbeeld van die Kameleonstrategie. De PKK-zelfmoordterrorist Seher Cagla Demir, was afkomstig van de YPG in Syrië, maar ging de boeken in als een terrorist van de TAK-splinterbeweging. Door het wijzigen van de namen van organisaties hoopt de terreurbeweging PKK PR-technisch beter uit de verf te komen, maar het is dezelfde infrastructuur en hetzelfde gewelddadige gedachtegoed dat onveranderd blijft.

Dat de PKK nu geen westerse doelwitten voor ogen heeft, betekent niet dat het altijd zo zal blijven. De Turkse bevolking maakt dagelijks de terreur van de PKK mee, in tegenstelling tot het westen die de T van TERREUR niet hebben ervaren. 

Dit artikel wordt aangevuld. Suggesties met bronnen kunnen gemaild worden naar redactie@dutchturks.nl.

HELP ONS ONLINE BLIJVEN.
KLIK EN REGISTREER.

  1. Cerrah 2008, 140. Via Human Trafficking is used for Recruiting Terrorists – Bekir Cinar