Home Nieuws Extremistische christelijke partij SGP vindt islam valse godsdienst

Extremistische christelijke partij SGP vindt islam valse godsdienst

Volgens de voorman van de extremistische christelijke partij SGP, Kees van der Staaij, gaat de tekst over valse godsdiensten in het beginselprogramma van de partij onder meer over de islam. Dat zegt hij donderdag bij Nieuwsuur. Katholieken kunnen gerust zijn volgens van der Staaij.

De eerste zin van het beginselprogramma van de SGP verwijst naar het beruchte artikel 36 uit de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Daarin staat dat de overheid “alle afgoderij en valsen godsdienst” dient te “weren en uit te roeien”. Het SGP-beginselprogramma heeft het verder over “ongeloofspropaganda, valse religies en anti-christelijke ideologieen” die de overheid uit het openbare leven moet weren.

Advertentie

Het gaat bij Nieuwsuur onder andere over de tekst in het SGP-beginselprogramma dat verwijst naar artikel 36 uit de Nederlandse Geloofsbelijdenis. De overheid dient volgens de SGP ‘Alle afgoderij en valse godsdiensten te weren en uit te roeien. Ook zou de overheid volgens de SGP ongeloofspropaganda, valse religies en antichristelijke ideologieën uit het openbare leven moeten weren. Op de vraag van presentatrice Mariëlle Tweebeeke over wat een valse godsdienst is volgens de SGP zegt Kees van der Staaij dat het een oude term uit het belijdenisschrift uit de zestiende eeuw is en dat het beginselprogramma naar die tekst verwijst. Als concrete voorbeeld noemt van der Staaij de islam.

Bijvoorbeeld, je zou kunnen denken aan de islam. Dat is wat er in die tijd ook mee werd bedoeld. In de context van de 16e eeuw stond het met katholieken veel scherper tegenover elkaar, maar de katholieken kunnen gerust zijn. Het zou niet denkbaar zijn om nu te zeggen dat de katholieken geen vrijheid van godsdienst hebben,” aldus van der Staaij.

Islamofobie

De islamofobie bij de SGP komt niet uit de lucht vallen. In 2018 opperde SGP-senator Roelof Benschop om moslims die zich schuldig maken aan antisemitisme moeten worden gedeporteerd.

Antisemitisme vermomd als filosemitisme

SGP en antisemitisme: SGP-oprichter en voorman van de Gereformeerde Gemeenten ds G.H. Kersten handelde volgens wetenschapper Herman van Beek in politiek, economisch en godsdienstig gebied niet positief naar joden. Dominee Kersten was daarnaast aanhanger van de vervangingstheologie en geloofde dat joden door het kruisigen van Jezus Christus het oordeel over zichzelf af hadden geroepen. De SGP-voorman riep tijdens de bezetting de Vereniging van Gereformeerde Scholen op om joodse kinderen bij de bezetter te verlinken. Kersten noemde de nazi’s een roede in Gods hand. De Zuiveringscommissie na de bevrijding besloot Kersten vanwege zijn collaboratie met de nazi’s niet meer toe te laten tot de Tweede Kamer. Desondanks plaatste de SGP hem als eerste op de lijst bij de verkiezingen in 1946.