Home Nieuws Extreemrechts bestormt noodopvang voor 148 vluchtelingen, waaronder 51 kinderen

Extreemrechts bestormt noodopvang voor 148 vluchtelingen, waaronder 51 kinderen

Ongeveer twintig mensen met bivakmutsen bestormden sportcentrum Snellerpoort in Woerden, waar op dit moment 148 vluchtelingen worden opgevangen. Ze gooiden met vuurwerkbommen en eieren en vernielden eigendommen. Onder de vluchtelingen zaten ook 51 kinderen, gevlucht uit een oorlogsgebied: “Het was een gymzaal vol huilende kinderen,” zegt Volkskrant verslaggever Jeroen Visser.

Advertentie

Op het moment van de bestorming belde de bewaking meteen het alarmnummer. De agenten die op de oproep reageerden konden meteen elf verdachten aanhouden. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en op dit moment verhoord.

Negen van de anonieme helden die op de oproep van de extreemrechtse islamofoob Geert Wilders “om in verzet te gaan” reageerden, zijn ontkomen. Volgens lokale media zou deze neonazistische daad van agressie afkomstig zijn van “de harde kern van FC Utrecht”. De politie kon daar geen uitspraak over doen, maar zegt er wel bij dat het in het onderzoek wordt meegenomen. Eerder op de dag zou er in het winkelcentrum van Woerden een vluchtelingen zijn belaagd door sympathisanten van de haatideologie tegen vluchtelingen.

Premier Rutte noemde de daad van agressie volstrekt ontoelaatbaar: ‘Wat in Woerden is gebeurd is volstrekt ontoelaatbaar. Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten hard worden aangepakt’.

Veel mensen reageerden op Twitter afkeurend de daad van agressie: