Home Nieuws Extreemlinkse terreurdaad DHKP-C in Turks parlement verijdeld

Extreemlinkse terreurdaad DHKP-C in Turks parlement verijdeld

Beveiligingsmedewerkers van het Turks parlement in Ankara hebben op het laatste moment een terroristische aanslag weten te verijdelen. De twee terreurverdachten die konden worden aangehouden behoren volgens Turkse media tot de Marxistisch-Leninistische terreurbeweging DHKP-C.

Advertentie

Twee DHKP-C terroristen die op de bezoekerslijst van CHP-parlementariër Mahmut Tanal stonden, wilden hun terreurdaad in het Turks parlement uitvoeren, maar konden op het laatste moment worden aangehouden toen zij een medewerker van het parlement probeerden te gijzelen. Op de twee terreurverdachten werden scherpe voorwerpen en iets wat lijkt op een explosief gevonden.

DHKP-C is een minder bekende terroristische groepering dan de PKK of ISIS, maar pleegt nog steeds regelmatig aanslagen. In 2015 gijzelde DHKP-C terrorist Safak Yayla nog de Turkse officier van justitie Mehmet Selim Kiraz en vermoordde hem.

Kritiek op CHP-parlementariër Tanal

Ondertussen is er veel kritiek op CHP-parlementariër Mahmut Tanal, omdat de twee terreurverdachten als zijn bezoekers het parlement probeerden binnen te dringen. Tanal staat er niet om bekend afstand te scheppen tussen zichzelf en terroristische bewegingen zoals DHKP-C of PKK, waar hij dikwijls manifestaties mee bijwoont. De CHP-parlementariër heeft een persconferentie aangekondigd voor woensdagmiddag en zegt dat hij tot een doelwit wordt gemaakt.

Parlementariër Mahmut Tanal op archiefbeeld:

De Marxistisch-Leninistische terreurbeweging DHKP-C staat ook in de aandacht van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD. In 2017 werden nog twee Turkse Nederlanders, Anil S. uit Amsterdam en Burak A. uit Eindhoven aangehouden in Griekenland omdat ze worden gezien als verdachten in een moordcomplot tegen de Turkse president. De twee terreurverdachten stonden toen al sinds augustus 2017 op de nationale terroristenlijst en werden al langere tijd door de AIVD gevolgd. Één van hen, Anil S., werd in 2013 ook al eens gearresteerd omdat hij een fles zou hebben gegooid naar de Turkse president Erdogan vlak voor zijn ontmoeting met premier Rutte.