Home Nieuws EXITPOLLS Europese verkiezingen: PvdA grootste partij, PVV grootste verliezer, DENK niet naar...

EXITPOLLS Europese verkiezingen: PvdA grootste partij, PVV grootste verliezer, DENK niet naar Europa

Volgens de eerste definitief exitpolls voor de Europese verkiezingen wordt de PvdA met vijf zetels de grootste in Nederland. VVD en CDA lijken vier zetels te behalen, terwijl GroenLinks en Forum voor Democratie op drie zetels uitkomen. Nieuwkomers DENK en VOLT komen beiden niet voor in de Exitpolls. De extreemrechtse partij PVV zakt van vier zetels naar één zetel en is de grootste verliezer.

Advertentie

Exitpolls geen definitieve uitslag

De exitpoll van IPSOS die in opdracht van de NOS is uitgevoerd is geen definitieve uitslag. Die wordt zondag pas bekendgemaakt, wanneer alle stembussen in de EU sluiten. Men moet wel rekening houden met een marge van één zetel. Partijen die een zetel hebben in de exitpoll, zouden die nog kunnen verliezen bij de definitieve uitslag.

Indien de brexit doorgaat zou Nederland er volgens de NOS drie zetels bij krijgen in het Europarlement. Nu zijn dat er nog 26 van de in totaal 751. Indien dat het geval is, worden die op basis van deze exitpoll toegekend aan de PvdA, VVD en de PvdD.

De grootste verliezer van deze verkiezingen is de PVV van de veroordeelde racist Geert Wilders, die van 4 naar 1 zetel gaat, terwijl de extreemrechtse partij Forum voor Democratie uit het niets met 3 zetels in het Europees Parlement komt. Nieuwkomers VOLT en DENK komen volgens deze exitpolls niet in het Europees Parlement.