Home Nieuws Excuses na huiswerkopdracht “Palestijnen zijn terroristen”

Excuses na huiswerkopdracht “Palestijnen zijn terroristen”

Een basisschool in North Lanarkshire, Schotland, heeft zijn excuses aangeboden na het ontvangen van klachten over een huiswerkopdracht die mee werd gegeven aan 11-jarige scholieren waarin Palestijnen worden omschreven als “terroristen.”

Advertentie

In de huiswerkopdracht meegegeven aan kinderen op de New Stevenston Primary School staat:
“Palestijnen hebben het gevoel dat ze het recht hebben om terrorisme te gebruiken tegen Israëli’s.” De opdracht voor de leerlingen was “beschrijf twee voorbeelden van Palestijnse terroristische activiteiten.”

Volgens de BBC, schreef Aliyah Shafiq, die een foto van de huiswerkopdracht op Facebook had gepost: “Hoe kan het dat mijn kleine zusje vragen zoals deze moet beantwoorden voor haar huiswerk?”
Ze voegde eraan toe dat, hoewel het huiswerk werd gegeven aan New Stevenston basisschoolleerlingen, zijn de opdrachten van de gemeente en niet van de school of een leraar.

Op een extra verklarende lijst die aan de kinderen werd meegegeven staat: “Palestijnen die in Israël wonen denken dat het HUN land is dat wordt bewoond door de Israëli’s.” Het werkblad bevatte ook vragen aan kinderen om terroristische groeperingen in Noord-Ierland te noemen.
Issam Hijawi, voorzitter van de Vereniging van Palestijnse Gemeenschappen in Schotland, zei dat hij “geschokt” was door de vragen en kon niet geloven dat ze werden meegegeven aan 11-jarige leerlingen.

Hij zei: “Wij pleiten dat deze opdrachten onmiddellijk worden ingetrokken en we willen een ontmoeting hebben met het departement van onderwijs van de North Lanarkshire gemeenteraad om te bespreken hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan.
“De vragen zijn niet alleen bevooroordeeld, maar ze zijn in tegenspraak met het juridische kader van de Palestijnse zaak.”

Nadat er meerdere klachten binnen waren gekomen nadat een foto van het werkblad op social media circuleerde op woensdag, gaf de raad van North Lanarkshire aan dat het ervoor zou zorgen dat het werkblad niet meer zou worden gebruikt en voegde daaraan toe: “Deze omschrijving van het Palestijnse volk is volstrekt ongepast en we bieden onze onvoorwaardelijke excuses aan voor de belediging die er vanuit is gegaan”.

Ook de Wikipedia voor kinderen in Nederland, WIKIKIDS, lijkt geheel in de lijn van de omstreden Schotse huiswerkopdracht te redeneren.
Wikikids schrijft daarover: “De Gazastrook is een gebied wat ligt in het Midden-Oosten. De Gazastrook is genoemd naar de stad Gaza. De Gazastrook is ongeveer 360 km². Dat is iets groter dan het eiland Malta.
De Gazastrook grenst aan Israël, Egypte en de Middellandse Zee. De hoofdstad is Gaza. De Gazastrook is ongeveer 40 kilometer lang.
Om de Gazastrook wordt al een hele lange tijd ruzie gemaakt door groepen mensen. Het gebied wordt bestuurd door Hamas, een Palestijnse organisatie die een hekel heeft aan Israël. Daarom heeft Israël de grenzen van de Gazastrook bijna volledig afgesloten: er zijn maar een paar gecontroleerde grensovergangen.”