Home Opinie Europese Unie. Een zinkend schip of een veilige haven?

Europese Unie. Een zinkend schip of een veilige haven?

‘Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?’ Op 23 juni mogen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk deze vraag beantwoorden: Yes or No.

De digitale poll, die door het onafhankelijke onderzoeksbureau Natcen Social Research wordt afgenomen, geeft op het moment van schrijven weer dat 49% van de stemmers ja en 51% nee stemmen op het EU-lidmaatschap. Volgens de poll lijken de Britten sterk verdeeld. De Britse regering legt het lot van de Britten middels een referendum in eigen handen, maar doet wel een aanbeveling: stem ja. De Britse premier David Cameron legt in het kort, doch zeer helder en krachtig, uit waarom het Verenigd Koninkrijk een EU-partner moet blijven.

Advertentie

Terwijl de Britten nog rustig na kunnen denken of ze bij de Europese Unie willen horen (of juist niet) heeft zowel de kersverse Turkse premier Binali Yıldırım als president Recep Tayyip Erdoğan toegezegd dat ze de wet op terrorismebestrijding niet zullen versoepelen. De Duitse diplomaat Hansjörg Haber, die namens de Europese Unie de toetredingsonderhandelingen voert, stelde namelijk de versoepeling van terrorismebestrijding als voorwaarde voor visumvrij reizen naar Europa. Yıldırım reageerde daarop woest. ‘We hebben nagenoeg aan alle voorwaarden voldaan. Nu voegen ze plotseling een voorwaarde toe: De versoepeling van de wet op terrorismebestrijding. Is dit vriendschap? Het is ondenkbaar dat Turkije terrorismebestrijding versoepelt. Laat het visumvrij reizen dan maar wat het was’.

Hansjörg Haber heeft gisteren bekendgemaakt dat hij ontslag heeft genomen. De EU functionarissen hebben geen reden opgegeven voor ontslag van Haber. De onnozele uitlatingen van Haber over de Turken, de gespannen banden tussen Brussel en Ankara en tot slot de eis op versoepeling van de wet op terrorismebestrijding gaven seintjes van zijn vertrek. Uitgerekend op de dag dat Haber zijn ontslag bekendmaakt stuurt de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een brief aan de Russische president Vladimir Putin waarin hij hem feliciteert met Rusland Dag. Als reactie op de brief heeft Kremlin kenbaar gemaakt dat ze de banden met Turkije willen normaliseren. Daarvoor moet Ankara de nodige stappen wel nemen.

Concluderend. De Britten twijfelen of ze nou wel of niet in de EU moeten blijven. De uitslag van het referendum zal uitwijzen wat het zal worden. De Turken, met name de Turken in Nederland, zijn tegen de toetreding van Turkije tot de EU. Althans, dat is wat ik ervaar. Mijn ervaring wordt gevoed door jongeren die ik spreek, de posts die ik op internetfora lees en de uitslagen van polls die op verscheidene weblogs, waaronder DutchTurks, worden getoond. Mijn persoonlijke ervaring hoeft geen afspiegeling te zijn van de realiteit, maar het geeft in ieder geval mij een indicatie dat de Turken niet hunkeren om tot de EU toe te treden zoals vaak gedacht wordt. Het beste is dat Turkije net zoals het Verenigd Koninkrijk een referendum houdt onder zijn eigen volk. Aangezien de Turken in Europa, wij dus, Europa beter kennen dan de Turken in Turkije moet de Turkse staat als eerste ons raadplegen. Een referendummetje?…

Wil jij dat Turkije toetreedt tot de EU?

View Results

Laden ... Laden ...