Home Nieuws Europese Turken spelen cruciale rol bij overwinning JA-kamp referendum Turkije

Europese Turken spelen cruciale rol bij overwinning JA-kamp referendum Turkije

Met 98,31% van de stemmen bij het Turkse referendum geteld, is het verschil tussen het JA-kamp en NEE-kamp slechts 1.2 miljoen stemmen. Het lijkt erop dat de race is gelopen en dat Turkije met een nipt verschil heeft gekozen voor de nieuwe Turkse grondwet. Europese Turken speelden daarbij een cruciale rol.

Advertentie

Voorlopige tussenstanden uit het buitenland wijzen erop dat de Europese Turken een belangrijke factor in de marge zijn geweest bij het binnenslepen van de overwinning voor het JA-kamp.

Bijna 3 miljoen Turkse kiesgerechtigden in het buitenland konden naar de stembus om hun stem uit te brengen VOOR of TEGEN de nieuwe Turkse grondwet. Het exacte aantal is 2.957.870 Turken, waarvan een groot deel in Europa woont. De opkomst in het buitenland voor het Turkse referendum was aan de lage kant, zo’n 45,8%. 1.354.704 Turken in het buitenland, meer dan het verschil in de uitslag, gingen naar de stembus en kozen massaal voor JA.

Opmerkelijk is de winst van het JA-kamp in landen waar racisme en islamofobie welig tieren, en waar sterke racistische anti-Turkije sentimenten heersen.

Uit voorlopige tussenstanden blijkt dat een grote meerderheid van Turken in België, Oostenrijk, Nederland, Frankrijk en Duitsland VOOR de nieuwe Grondwet hebben gekozen. In deze landen is door politici en de mainstream media een actieve campagne gevoerd tegen de Turkse staat, en zijn minderheden volop het doelwit van racisme en moslimhaat.