Home Nieuws Europees parlement voor coup in Venezuela

Europees parlement voor coup in Venezuela

Het Europees parlement heeft vandaag voor een motie gestemd om de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, die de door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA georkestreerde coup in Venezuela leidt, te erkennen als ‘legitieme president van Venezuela’. De motie werd ondersteund door European People’s Party waar het CDA bij hoort, Socialists and Democrats waar PvdA deel van uitmaakt (hoi Kati Piri), ALDE waar VVD en D66 deel van uitmaken en European Conservatives and Reformists waar ChristenUnie en SGP deel van uitmaken.

Advertentie

Het EP stemde voor het erkennen van Guaido als legitieme interim-president van Venezuela en roept de ongekozen leiders van de EU op tot het aannemen van een eensgezinde en sterke houding tot er nieuwe verkiezingen uitgeschreven kunnen worden om de ‘democratie te herstellen’. Europarlementariërs hebben volledige steun toegezegd aan de Venezolaanse oppositie en dringen er bij EU-lidstaten op aan om de door hen aangewezen vertegenwoordigers te accrediteren. Het voorstel is aangenomen met 439 stemmen voor, 104 stemmen tegen en 88 onthoudingen.

Federica Mogherini, de ongekozen EU-minister van Buitenlandse Zaken, beloofde eerder al steun voor de coup in Venezuela. Duitsland, Frankrijk en Spanje dreigden met het erkennen van Guaido als interim-president als Nicolas Maduro geen verkiezingen uit zou schrijven binnen acht dagen. Maduro weigerde het ultimatum en zegt dat EU-landen geen recht hebben om te eisen wanneer verkiezingen plaatsvinden.

Onder de landen die zich uitgesproken hebben tegen de couppoging in Venezuela zijn Turkije, Rusland, China, Iran, Uruguay, Bolivia, Mexico en Cuba. Amerika, Canada, Brazilië, Paraguay, Colombia, Argentinië, Peru, Chili, Ecuador, Guatemala en Kosovo hebben ervoor gekozen om de rechtse Juan Guaido als nieuwe president van Venezuela aan te wijzen. Venezuela is interessant voor de Amerikanen die het land in haar invloedssfeer wil brengen vanwege haar ruwe grondstoffen. Het land bezit 24,8% van alle ruwe oliereserves ter wereld, gevolgd door Saudi Arabië (22,1%), Iran (12,9%) en Irak (11,8%).