Home Nieuws Europees Hof geeft bezettingsprofiteur G4S gelijk inzake hoofddoekverbod

Europees Hof geeft bezettingsprofiteur G4S gelijk inzake hoofddoekverbod

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat werkgevers hun personeel mogen verbieden om een hoofddoek te dragen. In de zaak die een werknemer tegen het beveiligingsbedrijf G4S had aangespannen woog de rechter het neutraliteitsbelang van de werkgever zwaarder dan het recht op gelijke behandeling.

Een vrouw die in 2006 werd ontslagen omdat ze weigerde om haar hoofddoek af te doen op het werk spande de zaak tegen G4S aan. Het beveiligingsbedrijf had de vrouw gevraagd om haar hoofddoek af te doen. Ze weigerde en werd in 2006 ontslagen. Een andere vrouw die een soortgelijke beperking van haar vrijheid van religie ervaarde, spande ook een zaak aan tegen haar Franse werkgever.

Advertentie

Het Europees Hof van Justitie oordeelt nu dat bedrijven hun personeel mogen verplichten om neutrale kleding te dragen. De uitspraak geldt voor alle religieuze, filosofische en politieke symbolen. Het bedrijf moet dat dan wel in hun bedrijfsreglement hebben vastgelegd. Indien een werkgever tegemoet komt aan een wens van een klant om niet geholpen te worden door iemand met een hoofddoek, dan maakt hij of zij zich wel schuldig aan discriminatie. Een griffier van een rechtbank in Nederland had eerder wel een zaak gewonnen om een hoofddoek te mogen dragen tijdens haar werk.

Het bedrijf G4S is zeer omstreden, omdat het jarenlang profiteerde van de illegale Israëlische bezetting van Palestina en de beveiliging van Israëlische gevangenissen, waar Palestijnse kinderen routinematig worden gemarteld. Na internationale druk van de BDS-beweging verkocht G4S eind 2016 haar Israëlische tak uiteindelijk aan FIMI Opportunity Funds.

Bron: NOS / Electronic Intifada.