Home Nieuws Europa gaat gas via Turkije afnemen met TurkStream

Europa gaat gas via Turkije afnemen met TurkStream

Europa gaat via Turkije Russisch gas afnemen met het TurkStream-project waarvan de zee-sectie van het eerste deel vandaag is voltooid. De Russische president Putin en de Turkse president Erdogan woonden maandag een ceremonie bij waarbij de laatste hand werd gelegd aan de zeesectie van het eerste deel van de gaspijpleiding.

Advertentie

TurkStream bestaat uit twee pijpleidingen waarmee Russisch gas geleverd zal worden aan Turkije en Europese landen. De eerste gaspijpleiding is bedoeld voor de Turkse binnenlandse vraag en zal in gebruik worden genomen aan het einde van 2019. Rusland is ondertussen in gesprek met Griekenland en Bulgarije om de route voor het tweede deel van het project voor Europa te bepalen.

Waardevol

Beide pijpleidingen hebben een capaciteit van 15,75 miljard kubieke meter gas en zullen waardevol zijn voor de energiebehoefte van Europese landen.

Turks-Russische samenwerking

Rusland en Turkije beklinken met het TurkStream-project een langdurige samenwerking gebaseerd op veiligheid, onafhankelijkheid en wederzijdse belangen. Turkije en Rusland hebben de wens uitgesproken om de handel tussen beide landen naar 100 miljard dollar te brengen.

Turkije werkt samen met Rusland en 65 andere landen ook aan het One Belt One Road-project waarmee Euraziatische landen met elkaar worden verbonden in een handelsnetwerk dat zich strekt van de Stille Oceaan tot aan de Indische Oceaan en de Noordzee bij Rotterdam. De landroute van West-China door Turkije wordt het toegangspunt voor Europa en kan worden doorgetrokken tot de haven van Rotterdam. Kosten voor het netwerk worden begroot op 8 biljoen dollar (8.000 miljard dollar) en omvatten een geografie waar 65% van de wereldbevolking woont, die in 2017 goed waren voor 40% van het globale Bruto Binnenlands Product. Turkije wordt in alle opzichten het zenuwcentrum van de Europese handel en energie-behoeftes.

Trekt het westen in het Turkse debacle aan het kortste eind?