Home Nieuws EU veroordeelt nederzettingen Israël, tekent toch wetenschappelijke samenwerking €77 miljard

EU veroordeelt nederzettingen Israël, tekent toch wetenschappelijke samenwerking €77 miljard

AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images
AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images

Israël heeft in reactie op de Palestijnse eenheidsregering van de PLO en Hamas, plannen voor de bouw en uitbreiding van 3200 kolonistenwoningen op Palestijns land bekend gemaakt.

Advertentie

Internationale gemeenschap achter Palestina
De aankondiging komt slechts 72 uur na de bekendmaking van het 7 jaar lang gespleten Palestijnse bestuur om de handen ineen te slaan en tot een tweestaten-oplossing te komen. De EU, VS, VN, China, Rusland en tal van andere landen hebben hun steun uitgesproken voor de Palestijnse eenheidsdeal tot groot ongenoegen van Israël, die de Palestijnse eenheid afwijst als zijnde een “regering van terreur”.

Palestina gaat naar de VN veiligheidsraad
Het nieuws over de uitbreiding van nederzettingen en de aangekondigde Israëlische diefstal van land heeft de Palestijnse regering in woede doen ontsteken. De Palestijnse regering kondigde “een anti-nederzettingen resolutie te willen bewerkstelligen in de VN Veiligheidsraad” voor het eerst in drie jaar.

VN roept Israël om te stoppen
VN chef Ban Ki-moon is “diep verontrust” over deze meest recente aankondiging van Israël. “De secretaris generaal roept Israël op, om gehoor te geven aan de internationale gemeenschap. Israël moet nederzettingen-activiteiten bevriezen en het internationaal recht en de ‘roadmap’ naar vrede respecteren”, aldus Ban’s woordvoerder.

EU diep teleurgesteld
De EU verklaarde “diep teleurgesteld” te zijn door de nieuwe Israëlische aankondiging. “We roepen de Israëlische autoriteiten op om deze beslissing terug te draaien en er alle moeite voor doen om de vredesonderhandelingen zo snel mogelijk te hervatten. Deze zet, helpt geenszins het vredesproces”, aldus een verklaring van de EU.

EU – Israël “business as usual”
Opmerkelijk is dat EU baas Barroso zaterdag een trip aflegt naar Israël om met Netanyahu een samenwerkingsverband tussen de EU en Israël te tekenen. Israël zou daarmee het enige niet-EU land zijn die meedoet met het €77.000.000.000,- kostende wetenschappelijke onderzoeksproject “EU 2020 Horizon”. Israël had aanvankelijk bezwaar aangetekend tegen de richtlijnen van het project, waarin het illegaal werd om te handelen met instituties in de illegale nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever en het bezette Jeruzalem. Na straffe onderhandelingen tussen de EU en Israël, is men het over twee nieuwe toevoegingen in de richtlijnen eens geworden. De EU heeft een bepaling op laten nemen in de richtlijnen “Israëlische bedrijven in bezet Palestijns gebied niet mogen profiteren van het wetenschappelijk fonds” en Israël heeft een bepaling opgenomen in de richtlijnen dat “Israël de nieuwe bepalingen van de EU niet erkent”.

Israël opent aanval op Palestijnse media
Het Israëlisch leger heeft haar arrestaties en intimidaties van burgers en journalisten de laatste dagen opgevoerd, mogelijk in reactie op de eenheidsdeal. Vrijdagmorgen viel men binnen bij Palestine TV in Jeruzalem en arresteerden soldaten 3 medewerkers van het programma ‘Good morning Jerusalem’. Vorige week viel het leger bij een Palestijnse krant in Ramallah binnen en gaf bevel tot het stoppen van Hamas-gerelateerde publicaties.