Home Nieuws EU-rapporteur Kati Piri niet welkom in Turkije

EU-rapporteur Kati Piri niet welkom in Turkije

EU-rapporteur Kati Piri is niet welkom in Turkije voor overleg met de Turkse autoriteiten. Piri was van plan om met een Duitse collega naar Ankara te reizen, maar zou gisteren te horen hebben gekregen dat ze thuis kon blijven.

Advertentie

NOS meldt dat de voorzitter van de EU de hele reis heeft afgezegd. De PvdA Europarlementariër denkt dat het Turkse standpunt te maken heeft met haar recente opstelling naar Turkije sinds de couppoging en de arrestaties van tien HDP-politici die worden onderzocht voor banden met de terreurbeweging PKK.

Piri wilde het daarover hebben met de Turkse regering, en niet over het EU-lidmaatschap, maar vreest dat haar nu definitief de toegang wordt ontzegd tot Turkije. De HDP wordt door veel Turken gezien als een politiek verlengstuk van de terreurbeweging PKK die verantwoordelijk is voor 40.000 doden. Verschillende HDP-politici hebben begrafenissen bezocht van terroristen, waaronder HDP-politica Tugba Hezer, die de begrafenis bezocht van zelfmoordterrorist Abdulbaki Somer, die in Ankara een autobom tot ontploffing bracht en waarbij 29 mensen om het leven kwamen en 61 mensen gewond raakten. De PvdA ziet de HDP als haar zusterpartij.

Piri vindt dat Europa zich krachtiger moet uitspreken over binnenlandse aangelegenheden van Turkije. Turkije keert zich sinds de mislukte couppoging af van de EU, wiens staatshoofden verzuimden om tijdig hun medeleven met de Turkse bevolking te betuigen. Turkije vindt dat de EU zich niet met binnenlandse Turkse aangelegenheden moet bemoeien, wanneer zij terroristen vrijelijk hun gang laten gaan in eigen land. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu sprak van de “hypocrisie en dubbele standaarden” van de EU.