Home Nieuws EU-parlement stemt voor bevriezing toetredingsgesprekken Turkije

EU-parlement stemt voor bevriezing toetredingsgesprekken Turkije

Een meerderheid van Europarlementariërs wil dat de EU de toetredingsgesprekken met Turkije tijdelijk bevriest. In een resolutie waarover donderdag werd gestemd zeggen zij dat Turkije hoe dan ook ‘verankerd’ blijft aan de EU. Turkije zegt dat het besluit voortkomt uit een gebrek aan visie binnen de EU.

Advertentie

Ook zeggen zij een heroverweging te maken, wanneer de “disproportionele repressieve maatregelen” onder de noodtoestand in Turkije zijn opgeheven. “Turkije is een belangrijke partner van de EU”, zeggen parlementariërs. “Maar in partnerschappen, moet de wil om samen te werken tweezijdig zijn…Turkije laat geen politieke wil zien, terwijl de acties van de regering Turkije verder laat afdrijven van haar Europese pad” zeggen zij.

Het tijdelijk bevriezen van de onderhandelingen betekent dat er geen nieuwe hoofdstukken zullen worden geopend en er geen nieuw initiatieven zullen worden genomen in relatie tot het Turks-Europees onderhandelingsframewerk.

Eu-parlementariërs vinden verder dat de herintroductie van de doodstraf zal leiden tot het formeel opheffen van de toetredingsgesprekken. “De ondubbelzinnige afwijzing van de doodstraf is een essentieel onderdeel van het acquis van de Unie”, zegt het Europarlement. Ook veroordelen zij de “disproportionele repressieve maatregelen” die worden genomen door de Turkse regering sinds de afgeslagen couppoging in juli 2016. “Deze maatregelen schenden grondrechten en vrijheden die gewaarborgd worden volgens de Turkse grondwet,” betogen zij.

De resolutie is aangenomen met 479 stemmen voor, 37 stemmen tegen en 107 onthoudingen. De resolutie is niet juridisch bindend, omdat het Parlement geen formele rol heeft bij het bevriezen of opschorten van de EU-onderhandelingen, maar het slechts geïnformeerd dient te worden wanneer dit plaatsvindt.

Wil jij dat Turkije toetreedt tot de EU?

View Results

Laden ... Laden ...

De Turkse vice-premier Mehmet Simsek zegt dat door het besluit de crisis in Europa zal toenemen. “De regio op de drempel van Europa is in crisis op grote schaal. Het bevriezen van EU-Turkije gesprekken zal de crisis dieper maken, wanneer hard nodig is,” laat Mehmet Simsek via Twitter weten.

De Zweedse ex-premier Carl Bildt zegt dat velen in het Europees Parlement voor de populistische korte-termijn strategie boven dat van de lange-termijn toenadering met Turkije kiezen.