Home Nieuws EU legt vrijheid van meningsuiting op offerblok voor Israël

EU legt vrijheid van meningsuiting op offerblok voor Israël

De EU buigt over een paar dagen definitief voor de Israël-lobby en zal de controversiële IHRA-definitie van antisemitisme aannemen waardoor kritiek op Israël op één hoop kan worden gegooid met antisemitisme. Het voorstel is opgesteld op initiatief van de bondskanselier van Oostenrijk, Sebastian Kurz, die al meermaals op extreemrechtse bedevaart is geweest naar Israël en samenwerkt met Oostenrijkse nazi’s.

Advertentie

Het niet-bindend IHRA-document is volgens de EU-observer vorige week donderdag achter gesloten deuren goedgekeurd door 28 EU diplomaten in Brussel. Het wordt komende donderdag zonder verdere discussie definitief goedgekeurd door de ministers van binnenlandse zaken in Brussel.

Overwinning van de lobby

Onder het mom van efficiënter onderzoek naar antisemitische incidenten wordt deze IHRA-definitie gebruikt als een nuttig gereedschap door bijvoorbeeld de veiligheidsdiensten. In werkelijkheid is het een overwinning van de Israël-lobby die al jaren in stilte werkt voor invoering van de IHRA-definitie om de illegale Israëlische bezetting van Palestina en etnische zuiveringen die Israël pleegt, beter te kunnen verdedigen. Een simpele opmerking bij etnische zuiveringen door het Israëlisch bezettingsleger als ‘Israëli’s zouden beter moeten weten met het oog op wat joden zelf is overkomen in de Tweede Wereldoorlog‘ kan met deze definitie in de hand al als antisemitisch worden bestempeld, naar goeddunken van de zionistische lobby.

Oostenrijk, Bulgarije, Duitsland, Letland, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en recentelijk nog Nederland, zijn onder de EU-landen die de IHRA-definitie al hebben geaccepteerd.

Joden tegen IHRA

Zo’n 34 joodse historici en andere geleerden van Amerikaanse en Israëlische universiteiten schreven onlangs een open brief om zich uit te spreken tegen de IHRA-definitie. Progressieve joodse organisaties hebben zich ook fel gekeerd tegen de werkdefinitie, toen deze nog niet was aangenomen door het Europarlement. De Europese Commissie, evenals de Tweede Kamer, hebben de problematische werkdefinitie niet overgenomen. Ook de bedenker van de IHRA-definitie van antisemitisme waarschuwt voor het misbruik ervan. Volgens Kenneth Stern was zijn IHRA-definitie nooit bedoeld om in een wet te verankeren. Nu wordt zijn definitie, bedoeld om antisemitisme te registreren, misbruikt door de Israël-lobby als politiek middel om de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen. Critifi zeggen dat de IHRA-definitie Israël immuniteit verschaft tegen kritiek op mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal recht.

Indoctrinatie van migranten

Het gehele project is op initiatief van de rechts-extremistische Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz opgezet en verwatert de scheidslijn tussen werkelijk antisemitisme en kritiek op de Israëlische staat. In het voorstel is ook opgenomen dat nieuwe migranten die naar Europa komen middels integratiecursussen zullen worden geïndoctrineerd over de corrupte IHRA-definitie.

Israël en haar agressieve lobby in het buitenland zijn op een punt aanbeland dat hen geen andere keuze rest dan lobby’en voor het kunnen criminaliseren van kritiek op de staat Israël. Zelfs kritische joden kunnen met de IHRA-definitie in de hand beticht worden van antisemitisme. Journalist Max Blumenthal, zelf van joodse komaf, verwoordde de symbiotische relatie tussen antisemitisme en de Israëlische staat treffend en zei:
Ik denk dat de fanatieke zionist niet echt geeft om antisemitisme en de diaspora. Ze geven niets om het destabiliseren van het Joodse leven. Eén van hun angsten is juist de afwezigheid van antisemitisme, want zonder antisemitisme in het Westen is er geen politieke rechtvaardiging voor het project dat zionisme heet, die geacht wordt te bestaan als toevluchtsoord voor antisemitisme. Op vele manieren werken ze in de praktijk juist samen met antisemieten. Ik dacht altijd dat een antisemiet iemand was die Joden haat, maar nu kom ik er achter dat het iemand is die sommige Joden haten.