Home Nieuws EU-landen naar Egypte ondanks ernstige mensenrechtenschendingen

EU-landen naar Egypte ondanks ernstige mensenrechtenschendingen

Vertegenwoordigers van EU-landen schuiven zondag aan in Egypte voor de top EU-Liga van Arabische landen, ondanks grove mensenrechtenschendingen in landen zoals Saudi Arabië en Egypte. Sinds Abdel Fattah al-Sisi de macht in Egypte greep in 2013 zijn er al zo’n 1.400 mensen ter dood veroordeeld door de Sisi-junta. Minister president Rutte zal namens Nederland deelnemen aan de top. 

Advertentie

Regeringsleiders en staatshoofden van zowel EU-landen als landen die aangesloten zijn bij de Arabische Liga komen voor het eerst bijeen om het te hebben over onderwerpen zoals migratie, multilateralisme, veiligheid, de situatie in de regio en handel en investeringen. Europese landen hebben de afgelopen jaren miljarden gepompt in Egypte, sinds juntakopstuk Abdel Fattah al-Sisi de macht in het land greep met een gewelddadige coup.

De bijeenkomst in Sharm El-Sheikh die zondag begint en maandagmiddag eindigt met een persconferentie wordt voorgezeten door voorzitter Donald Tusk en Abdel Fattah al‑Sisi, president van Egypte. Samen met voorzitter Jean‑Claude Juncker zal hij de EU vertegenwoordigen.

Sisi kan door een grondwetswijziging die in gang is gezet aan de macht blijven tot aan het jaar 2034. Westerse landen hebben de afgelopen jaren het regime van de gewelddadige couppleger Abdel Fatah Al-Sisi steviger in het zadel geholpen. Israël prijst Abdel Fattah al Sisi en trekt dan ook samen met hem op om de bankschroef op de bevolking van Gaza in Palestina verder aan te draaien. Ook westerse leiders zoals Macron van Frankrijk fêteren het junta-kopstuk regelmatig. In 2016 en 2017 hielp Frankrijk Egypte aan een IMF-lening van €12 miljard en sloot het een deal ter waarde van €5 miljard voor de verkoop van Rafale gevechtsvliegtuigen. Het Britse aardoliebedrijf BP kondigde een investering van €13 miljard in de gassector aan tot 2020 en sloot tegelijkertijd een overeenkomst met Frankrijk, Duitsland, de EU en de European Investment Bank voor een windmolenpark ter waarde van €345 miljoen. Frankrijk tekende nog een overeenkomst met Egypte voor een investering in de Energie infrastructuur ter waarde van €889 miljoen, terwijl de Wereldbank een lening overmaakte van € 1 miljard. Ook het Italiaanse bedrijf ENI investeerde samen met het Britse BP en het Franse Total zo’n € 250 miljoen in Egypte. De EU kondigde in 2016 en 2017 steun aan voor Egypte ter waarde van €1.09 miljard.

Afgelopen week executeerde Egypte nog negen jonge mannen voor vermeende betrokkenheid bij een aanslag op een topaanklager. De negen werden onder wekenlange folteringen gedwongen tot bekentenissen. Sinds het Sisi-regime de macht in Egypte greep en de democratisch gekozen Mohammad Morsi afzette, zijn er al zo’n 1.400 mensen ter dood veroordeeld.