Home Nieuws EU komt financiële verplichtingen aan Turkije niet na

EU komt financiële verplichtingen aan Turkije niet na

De EU komt nog steeds haar verplichtingen niet na die zij is overeengekomen met Turkije met de vluchtelingendeal. Dat zegt de Turkse president Erdogan vandaag tijdens een persconferentie in Malta, waar hij op staatsbezoek is.

Advertentie

Volgens Turkije zouden EU-landen in ruil voor de vluchtelingendeal een toezegging hebben gedaan van 3 + 3 miljard euro die besteed zouden worden aan Syrische vluchtelingen. Turkije vangt sinds de start van de Syrische burgeroorlog 8 jaar geleden bijna 4 miljoen vluchtelingen op en heeft al ruim 28 miljard Euro uit eigen zak uitgegeven daaraan. Volgens de Turkse president Erdogan heeft de EU slechts een kwart van het overeengekomen bedrag overgemaakt. Dat zou neerkomen op zo’n 1.5 miljard Euro. In april vorig jaar was de bijdrage van de EU nog blijven haken op 1 miljard Euro.

Turkije heeft als enige land in de regio een militaire grondoperatie tegen terreurgroepen in het noorden van Syrië ondernomen, waarbij 3.800 ISIS-terroristen en meer dan 4.000 PKK-terroristen zijn gedood. Daarnaast zijn 60.000 buitenlandse strijders uit westerse landen tegengehouden om naar Syrië te gaan en zijn 4.500 buitenlandse strijders opgepakt. Naar gebieden die Turkije heeft bevrijd van DAESH en de PKK zijn inmiddels zo’n 300.000 Syriërs teruggekeerd. Alleen al uit Afrin waren tijdens de bezetting van de terreurgroep PKK 350.000 mensen, waaronder Arabieren, Koerden en Turkmenen, naar Turkije gevlucht.

EU-landen en Turkije sloten de vluchtelingendeal zodat Turkije meer migranten zou opvangen en ervoor zou zorgen dat de vluchtelingenstroom naar Europa zou afnemen. In ruil voor die deal zou Turkije financiële steun ontvangen van de Europese Unie en zouden er afspraken gemaakt worden over de afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen. De EU is tot nu toe geen van haar verplichtingen met betrekking tot die deal nagekomen. Veel Turken hekelen de criminele vluchtelingendeal, omdat Turkije effectief als poortwachter van de EU fungeert, die op haar beurt de afspraken niet nakomt.