Home Nieuws EU is misleidende wanbetaler bij vluchtelingendeal met Turkije

EU is misleidende wanbetaler bij vluchtelingendeal met Turkije

EU-landen komen haar financiële verplichtingen die ze zijn aangegaan met Turkije niet na. Dat zegt de Turkse premier Binali Yildirim tijdens het Nieuw Economisch Forum in Spanje.

Advertentie

Volgens Turkije zouden EU-landen in ruil voor de vluchtelingendeal een toezegging hebben gedaan van 3 miljard euro die besteed zouden worden aan Syrische vluchtelingen. Turkije vangt sinds de start van de Syrische burgeroorlog bijna 8 jaar geleden 3.5 miljoen vluchtelingen op.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor de problemen in Syrië, maar we hebben 3.5 miljoen vluchtelingen al 8 jaar opgevangen, ons huis en ons eten met hen gedeeld. Hen gezondheidszorg, woningen en onderwijs geboden. Wij hebben 30 miljard uit ons budget uitgegeven. Wij hebben dit met liefde gedaan,” aldus Binali Yildirim.

Yildirim vindt dat de EU-landen zich bewust moeten zijn van de inzet van Turkije en ook hun schouders onder het probleem dienen te zetten. “Ze hebben ons 3 miljard euro beloofd, ze zouden de tweede miljard ook overhevelen, maar we hebben ondanks het feit dat er al 3 jaar is verstreken, nog geen 1/3’e van het toegezegde geld gekregen“, vervolgt Yildirim.

Turkije heeft als enige land in de regio een militaire grondoperatie tegen terreurgroepen in het noorden van Syrië ondernomen, waarbij 3.800 ISIS-terroristen en meer dan 4.000 PKK-terroristen zijn gedood. Daarnaast zijn 60.000 buitenlandse strijders uit westerse landen tegengehouden om naar Syrië te gaan en zijn 4.500 buitenlandse strijders opgepakt. Naar gebieden die Turkije heeft bevrijd van DAESH en de PKK zijn inmiddels zo’n 160.000 Syriërs teruggekeerd. Alleen al uit Afrin waren tijdens de bezetting van de terreurgroep PKK 350.000 mensen, waaronder Arabieren, Koerden en Turkmenen, naar Turkije gevlucht.

EU-landen en Turkije sloten de vluchtelingendeal zodat Turkije meer migranten zou opvangen en ervoor zou zorgen dat de vluchtelingenstroom naar Europa zou afnemen. In ruil voor die deal zou Turkije financiële steun ontvangen van de Europese Unie en zouden er afspraken gemaakt worden over de afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen. De EU is tot nu toe geen van haar verplichtingen met betrekking tot die deal nagekomen. Veel Turken hekelen de criminele vluchtelingendeal, omdat Turkije effectief als poortwachter van de EU fungeert, die op haar beurt de afspraken niet nakomt.