Home Nieuws Esther Voet maakt zoon van Holocaust-overlevende uit voor excuus-Jood

Esther Voet maakt zoon van Holocaust-overlevende uit voor excuus-Jood

De publicist Arnon Grunberg is door de hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, de op latere leeftijd naar het jodendom bekeerde Esther Voet, uitgemaakt voor excuus-Jood.

Advertentie

Voet, die tevens voormalige directeur van het CIDI is, deed haar commentaar via Twitter, waar ze reageert op een tekst van Volkskrant-redacteur Paul Brill die een column van Grunberg een “Laag-bij-de-grondse aanval van @arnonyy op Paul Scheffer” noemt.

Grunberg schreef in zijn column een reactie op een eerder stuk dat doordrenkt was met islamofoob complotdenken en valse verwijten door Paul Scheffer, de voormalig partij-ideoloog van de PvdA. Volgens Grunberg bezoedel je de herinnering aan de Holocaust als je pretendeert dat antisemitisme een islamitisch probleem is.

Wie veinst dat antisemitisme een islamitisch probleem is, bezoedelt de herinnering aan de Holocaust, bedacht en uitgevoerd door christelijke Europeanen“, schrijft Grunberg in de Volkskrant.

Voor de hoofdredacteur van het NIW is dit de reden om Grunberg te verwijten een excuus-Jood te zijn, omdat hij niet meegaat in de valse voorstelling van zaken waarbij alles wat met islam en moslims te maken heeft geproblematiseerd wordt.

Islamofobe rechtse Twitteraars reageren fel op Arnon Grunberg, maar er wordt ook afkeurenswaardig gereageerd op het excuus-Jood-verwijt van Esther Voet.

Cijfers over antisemitisme in Nederland worden al jaren opgeblazen door de misleidende Werkdefinitie Antisemisme van het IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), dat onder andere door de zionistische lobbygroep het CIDI wordt gehanteerd. Daarin wordt ook kritiek op Israël en het Israëlisch leger meegerekend als antisemitisme. Tot voor kort werden hakenkruizen op moskeeën zelfs meegerekend als antisemitisme.

Progressieve joodse organisaties keerden zich eerder al fel tegen de werkdefinitie, toen deze nog niet was aangenomen door het Europarlement. De Europese Commissie, evenals de Tweede Kamer, hebben de problematische werkdefinitie niet overgenomen.

Hoewel Antisemitische incidenten in Europa door rechts liever worden toegeschreven aan minderheden zoals de moslimgemeenschap, blijkt uit nieuw onderzoek dat vooral rechtsextremisten het leeuwendeel van het antisemitisme voor hun rekening nemen.

Journalist Max Blumenthal, zelf van joodse komaf, is kritischer over deze obsessie van de Israëllobby met het antisemitisme:
Ik denk dat de fanatieke zionist niet echt geeft om antisemitisme en de diaspora. Ze geven niets om het destabiliseren van het Joodse leven. Eén van hun angsten is juist de afwezigheid van antisemitisme, want zonder antisemitisme in het Westen is er geen politieke rechtvaardiging voor het project dat zionisme heet, die geacht wordt te bestaan als toevluchtsoord voor antisemitisme. Op vele manieren werken ze in de praktijk juist samen met antisemieten. Ik dacht altijd dat een antisemiet iemand was die Joden haat, maar nu kom ik er achter dat het iemand is die sommige Joden haten.