Home Nieuws Erdoğan voor wijziging politiek systeem, refereert aan Queen Elizabeth

Erdoğan voor wijziging politiek systeem, refereert aan Queen Elizabeth

In een poging om zijn steun voor een wijziging van het politieke systeem in Turkije te rechtvaardigen, stelde President Recep Tayyip Erdoğan dat het Verenigd Koninkrijk wordt gerund als een semi-presidentieel systeem, waarin de wil van de Koningin dominant is.

Advertentie

“Naar mijn mening, is er in Groot-Brittannië een semi-presidentschap. De overheersende constituerende taken liggen bij de koningin,” zei Erdoğan op 29 januari, tijdens een live-interview op de nationale zender TRT.

Zijn opmerkingen over de grotendeels ceremoniële monarchale systeem in het Verenigd Koninkrijk en de erfelijke monarch Koningin Elizabeth II komen nadat hij werd herinnerd aan kritiek van de oppositie dat hij eigenlijk een “Sultan” wil worden middels het presidentieel systeem.

“Is er een ‘Padisah systeem’ in Amerika op dit moment? Wanneer het over Amerika gaat, is er geen ‘Padisah systeem’; wanneer het om Brazilië gaat, is het geen Padisah systeem, wanneer het om Mexico gaat, is het geen Padisah systeem. Ik bedoel, waarom is het een Padisah systeem wanneer een idee als dit wodt geopperd in Turkije,” zei Erdoğan.

Beschuldigd door critici van het onderdrukken van controlerende autoriteiten zoals de media en de rechterlijke macht, zei Erdoğan deze week dat de vraag om een grondwettelijke wijziging om het presidentschap verder te verankeren moet een centrale vraag zijn bij de peilingen die zullen worden gehouden begin juni.

“Het grootste voordeel…. zal het afschaffen van de beleidsvorming via meerdere kanalen zijn,” zei hij in referentie tot ‘de kakofonie’ die de besluitvorming momenteel vertraagd.

Tegenstanders van de president zeggen dat de macht te gecentraliseerd is geworden in Turkije en dat de sfeer is vergiftigd door beschuldigingen van infiltratie van vermeende vijanden in de politie en de rechterlijke macht.

Wil jij dat Turkije toetreedt tot de EU?

View Results

Laden ... Laden ...