Home Nieuws Erdogan in VN: waar is dit Israël? Wat zijn de grenzen van...

Erdogan in VN: waar is dit Israël? Wat zijn de grenzen van Israël?

De Turkse president Erdogan heeft vandaag de Israëlische Staat veroordeeld voor de voortdurende mensenrechtenschendingen en het illegaal annexeren van land. Ten overstaan van een overvol VN stelde Erdogan de vraag waar Israël is en wat de grenzen van Israël zijn.

Advertentie

Erdogan houdt een afbeelding omhoog waarop te zien is hoe Israël de Palestijnse gebieden annexeert. Op de kaart, een vierluik, is te zien hoe Israël door de jaren heen Palestijnse gebieden heeft opgeslokt en er van Palestina slechts een strookje Gaza en eilandjes op de Westelijke Jordaanoever zijn overgebleven. Erdogan vraagt zich af welk jaartal de grenzen van Israël vertegenwoordigt.

In vergelijking met het 1967-plan, bestaat Palestina bijna niet meer omdat Israël geen genoeg krijgt van bezetting. Waar is de VN goed voor, als resoluties tegen één van de lidstaten, Israël, niets betekenen?,” aldus Erdogan.

President Erdogan heeft voorgesteld om per direct een onafhankelijke Palestijnse staat te vestigen op de 1967 grenzen met Oost-Jeruzalem als haar hoofdstad.

Ook riep de Turkse president de internationale gemeenschap op om tot een oplossing te komen voor de miljoenen vluchtelingen waarvan vier miljoen in Turkije worden opgevangen. Turkije wil een veilige zone langs de noordelijke grens met Syrië waar Syrische vluchtelingen zich kunnen vestigen en voert sinds kort samen met de Amerikanen patrouilles uit in het gebied.

De Turkse president sloot zijn betoog af met een wens voor “Vrede voor iedereen, welvaart voor iedereen, rechtvaardigheid voor iedereen.

Op Twitter werd naar aanleiding van de Tweet #OurVoiceErdogan Trending Topic.