Home Nieuws Erdogan: Twitter moet zich ondergeschikt maken aan Turkse grondwet

Erdogan: Twitter moet zich ondergeschikt maken aan Turkse grondwet

Twitter

Advertentie

Kom naar Turkije en betaal belasting
Turkije heeft het bestuur van Twitter gevraagd een kantoor te openen in Turkije en te starten met het betalen van belasting over de winsten, die Twitter in Turkije maakt. Dit werd besproken in de eerste directe besprekingen tussen Twitter en Turkije, sinds de regering een twee weken lang durende ban op Twitter had geplaatst.
Een vooraanstaande Turkse official verklaarde tegenover Reuters dat Twitter verantwoordelijke voor algemeen beleid, Colin Crowell, twee gesprekken zou voeren in Ankara met als doel een beter kanaal van communicatie tussen de regering en het bedrijf te openen. De Twitter bestuurder beschreef het eerste gesprek als positief.

Twitter moedigt schenden van privacy aan
“Het doel zou moeten zijn, dat het bedrijf belasting betaald over in Turkije gegenereerde inkomsten en daarmee zou er tegemoet moeten worden getreden naar de redelijke eisen van Turkije”, zei de Turkse official. De regering schat dat Twitter per jaar rond de $50.000.000,- aan inkomsten genereert door advertenties in Turkije, waarvan over geen enkele dollar belasting wordt betaaald. “Twitter heeft elders in de wereld vele kantoren geopend en draagt netjes belasting af. Het zou toch niet zo kunnen zijn dat men wel de Turkse markt bedient, maar zich niet schatplichtig acht”, vervolgde hij. Twitter koos ervoor, daar nog niet op te reageren.
Turkije heeft eerder verzoeken bij Twitter neergelegd om bepaalde inhoud te blokkeren, omdat het de nationale veiligheid zou bedreigen en de privacy van privé-personen zou schenden. Ook heeft Turkije Twitter verzocht om de desbetreffende IP-adressen te overhandigen van de accounts, die men als een bedreiging voor de nationale veiligheid ziet.

Schatplichtig en respect voor Turkse grondwet
“Twitter is een belastingontduiker. Twitter, Youtube, Facebook, dit zijn internationale bedrijven. Ze zijn opgericht om winst te genereren”, zei Erdogan tijdens een persconferentie bij de opening van een gloednieuwe waterpurificatie-fabriek. “We zullen te zijner tijd wel met ze dealen. “Als ze de Turkse markt willen bedienen en willen profiteren van het Turkse volk, dan komen ze zoals ieder andere multinational, vestigen zich hier en maken zich ondergeschikt aan de Turkse grondwet en de belastingwetgeving”, speechte Erdogan op een aanvallende wijze, nog voordat de komende vervolggesprekken met Twitter plaats hebben gevonden.

Twitter gebruikt omstreden belastingconstructies volgens G20
Zoals veel multinationals, gebruikt Twitter allerlei constructies om zo belastingefficiënt mogelijk te zijn. Haar internationale hoofdkantoor is in Dublin, maar het heeft ook kantoren in Amsterdam, Parijs, Rio de Janeiro en Seoul. Volgens de website, vinden de transacties gericht op Duitse, Britse en Turkse Twitteraars, plaats tussen de bedrijven en het hoofdkantoor in Dublin.
De G20 heeft al een commissie ingesteld, die onderzoek moet doen naar de blauwdrukken van deze oneerlijke belastingconstructies. Het zou gaan om -The Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)-. In Amerika en Groot-Brittanië zijn zelfs parlementaire enquêtes verzocht.