Home Nieuws Erdoğan: “Turkije wil moskee in Cuba bouwen”

Erdoğan: “Turkije wil moskee in Cuba bouwen”

Turkije heeft een aanvraag ingediend bij de Cubaanse autoriteiten om een moskee te bouwen in het Caribisch land, verklaarde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Advertentie

“We hebben een aanvraag ingediend om een moskee vergelijkbaar met die in Ortaköy te bouwen; we wachten op een antwoord,” zei Erdoğan op maandag in een vraaggesprek met journalisten aan boord van het presidentieel toestel op weg naar Zuid-Amerika voor een toer door het continent.

Ook de Saoedi-Arabische autoriteiten hebben een soortgelijke aanvraag ingediend, zei Erdoğan. “We zullen beginnen met de bouw, zodra we toestemming hebben van de Cubaanse autoriteiten. Er zijn ongeveer 4.000 moslims in Cuba,” zei hij.

Volgens de planning bezoekt Erdoğan op 10 en 11 februari Cuba, nadat zijn bezoek in Colombia is afgerond.

Het bezoek volgt na Erdoğan’s opmerkingen in november vorig jaar dat moslims de eersten waren die Amerika hebben ontdekt en er ooit een moskee bovenop een heuvel aan de Cubaanse kust stond.

Tijdens zijn toespraak gericht tot de eerste top van Latijns-Amerikaanse moslimleiders in Istanbul zei Erdoğan dat islamitische zeevaarders in 1178 aan waren gekomen in Amerika, meer dan 300 jaar voordat Christoffel Columbus er voet aan land zette.

“Ik zal met mijn broeders in Cuba praten. Een moskee op de top van die heuvel vandaag zou zeer goed passen,” zei Erdoğan tijdens de conferentie.

Echter, presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin zei op een persconferentie op 28 januari dat er geen plannen zijn om een moskee te bouwen.

De Turkse historicus İlber Ortaylı heeft gezegd dat de opmerkingen van de Turkse president over ‘moslims die Amerika voor Columbus ontdekt hebben’ “half gefantaseerd” zijn.

“De bronnen voor de theorie dat moslims Amerika ontdekten laken wetenschappelijke precisie,” zei Ortaylı op de commerciële omroep CNN Türk op 20 november, eraan toevoegend dat sommige historici uit China en Denemarken ook aanspraak hebben gemaakt op ontdekkingsreizigers uit die landen die Amerika voor Columbus ontdekt zouden hebben.

De Amerikaanse historicus Gary Knight verklaarde tegenover een Turkse krant dat Columbus inderdaad over een moskee schreef in zijn dagboeken over de ontdekking van de Amerika’s, maar hij had het over “een kleine piek, zoals een mooie kleine moskee op een berg”.

De website informatie Cuba schrijft over de eerste aanvraag voor een moskee in Cuba:
“De Turkse overheidsinstantie voor godsdienstzaken Diyanet zond in april 2014 een delegatie naar Cuba en bood aan de eerste moskee in Cuba te bouwen. In oktober werd bekend dat de Cubaanse autoriteiten daar geen toestemming voor verlenen. Iman Yahya liet zijn ongenoegen blijken over het besluit en wees erop dat nog niet lang geleden Rusland toestemming had gekregen een orthodoxe kerk in Cuba te bouwen.”

De leider van de Islamitische Liga van Cuba (ILC), Pedro Lazo Torres of iman Yahya verklaarde tegenover de website “De LIC is opgericht om de kennis over de islam te vergroten. Binnen deze groepering is de meerderheid van de islamitische gemeenschap van het land verenigd en LIC vertegenwoordigt de Cubaanse moslims op internationale en nationale bijeenkomsten.”

Er zijn op dit moment tien huiskamermoskeeën in Cuba.

Ik vind het goed dat Turkije de bouw van nieuwe moskeeën in het buitenland financiert.

View Results

Laden ... Laden ...