Home Nieuws Erdogan: Turkije wil betere relaties met Israël, maar..

Erdogan: Turkije wil betere relaties met Israël, maar..

Erdogan, Israël, Turkije

Turkije wil wel betere relaties met Israël, maar hoe Israël de Palestijnen behandelt is wel een rode lijn. Dat zegt de Turkse president Erdogan in zijn wekelijkse persconferentie na het vrijdaggebed in de Aya Sofya moskee.

Op een vraag van een journalist over mediaberichten die suggereren dat er toenadering is tussen Turkije en Israël, reageert president Erdogan niet ontkennend. Volgens de Turkse president zijn contacten tussen inlichtingendiensten van beider landen nooit verbroken en is het probleem met personen in de top van Israël. Als deze problemen er niet zouden zijn, zouden de relaties met Israël nu anders zijn.

Advertentie

De Israëlische politiek met betrekking tot de Palestijnen is onze rode lijn. Israël’s politiek met betrekking tot de Palestijnen is voor ons onacceptabel. Israël’s meedogenloze en op Palestijnse gebieden gerichte gedragingen [bezetting] is voor ons onacceptabel. Dit strookt niet met ons begrip van rechtvaardigheid en het internationale begrip van territoriale integriteit. Dit zijn de punten waarop we diametraal tegenover Israël staan, wij hadden natuurlijk gewenst [zonder deze verschillen] dat we onze relaties met Israël naar een beter punt kunnen tillen,” aldus Erdogan.

Het fragment over Israël tussen minuut 3:23 en 4:42.