Home Nieuws Erdogan: Turkije blijft voor altijd in Cyprus

Erdogan: Turkije blijft voor altijd in Cyprus

De Turkse president Erdogan heeft vrijdag verklaard dat Turkije voor altijd in Cyprus zal blijven. Ook zegt hij dat het uitgesloten is dat de Turkse Strijdkrachten het eiland zullen verlaten.

Advertentie

Turks-Cyprioten en Grieks-Cyprioten houden onderhandelingen in Genève voor een hereniging van het eiland in een federatie. Over de verdeling van Cypriotisch grondgebied zijn de partijen het nog niet eens geworden. De Grieks-Cyprioten willen 71,8% van het eiland voor zichzelf en 28,2% (nu nog 35%) voor de Turks-Cyprioten, terwijl de Turks-Cyprioten 29,2% van het eiland voor zichzelf willen en 70,8% voor de Grieks-Cyprioten.

De besprekingen eindigden donderdag zonder succes. De partijen zullen op 18 januari weer bijeen komen om het verder op te pakken.

VN secretaris-generaal Antonio Guterres verklaarde tegenover Reuters dat hij er zeker van was dat de deelnemers vastberaden zijn om een laatste poging te wagen om een oplossing te vinden.

Een precieze datum voor een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die als garantoren optreden, Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië, is nog niet vastgesteld.

Cyprus is al 43 jaar verdeeld in twee gedeeltes, nadat Turkije een interventiemacht stuurde om Turkse Cyprioten te beschermen toen er een coup op het eiland plaatsvond die werd ondersteund door Griekenland.

Dit artikel wordt geupdated.