Home Nieuws Erdogan trekt rechtszaken tegen oppositieleiders terug

Erdogan trekt rechtszaken tegen oppositieleiders terug

De Turkse president Erdogan is klaar om de verzoening met de oppositieleiders verder vorm te geven en bereidt zich voor op een nieuwe stap. Erdogan gaat de rechtszaken die hij heeft aangespannen tegen oppositieleiders terugtrekken.

Nadat oppositieleiders tijdens de coup van 15 juli in Turkije zonder aarzeling stelling namen tegen de couppoging, is de Turkse president de weg van verzoening ingeslagen. De Turkse president, die lange tijd op gespannen voet was met de leiders van de CHP Kemal Kilicdaroglu en in mindere mate met de MHP-leider Devlet Bahçeli, heeft beide leiders allereerst telefonisch benaderd om ze te bedanken voor hun ferme houding in het aangezicht van een couppoging.

Advertentie

Daaropvolgend ontving Erdogan afgelopen maandag de politiek leiders van de grootste partijen in Turkije. De HDP was daarvoor niet uitgenodigd. HDP-leden verschijnen met regelmaat op begrafenissen van PKK-terroristen en zouden in de bewoordingen van de partijtop hun ruggen leunen tegen de terreurbeweging. Andere partijen hebben bezwaren tegen deze vorm van politiek van de HDP, waarbij dreiging van terreur achter de hand wordt gehouden.

AANKLACHTEN INTREKKEN
President Erdogan heeft ook aangekondigd dat hij zijn aanklachten tegen de oppositieleiders, ook die in lopende rechtszaken, zal intrekken. Daarvoor zouden de nodige juridische werkzaamheden zijn gestart. De aanklachten die teruggetrokken zullen worden, beperken zich vooralsnog tot de partijleiders van de oppositie. Of deze stap ook van toepassing zal zijn op parlementsleden en partijbestuurders, is onduidelijk. Of de aanklachten tegen de HDP zullen worden ingetrokken is ook niet zeker.

Het is niet de eerste keer dat Erdogan zijn vergevingsgezinde gezicht toont. Na de verkiezingen in 2011 zette hij een zelfde stap en trok hij tien aanklachten tegen Kiliçdaroglu en drie aanklachten tegen Bahçeli in, evenals andere zaken tegen schrijvers en journalisten. Het juridische intermezzo was toen van korte duur. Het debat verhardde en nieuwe aanklachten werden dientengevolge weer ingediend.