Home Nieuws Erdogan stuurt Putin brief

Erdogan stuurt Putin brief

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft een brief gestuurd aan de Russische president Vladimir Putin waarin hij hem feliciteert met Rusland Dag, de nationale feestdag van de Russische federatie die ieder jaar op 12 juni wordt gevierd sinds 1992. Dat meldt de Turkse krant Sabah.

Advertentie

De brief wordt gezien als een belangrijke stap naar normalisatie van de verbroken banden tussen de twee landen, na het incident met het Russische gevechtsvliegtuig dat boven het Turkse luchtruim werd neergeschoten in november vorig jaar. “Ik zou van de gelegenheid van Rusland Dag gebruik willen maken om het Russische volk vertegenwoordigd in uw persoon te feliciteren namens mijn volk en spreek de wens uit dat de banden tussen Turkije en Rusland het niveau bereikt dat het verdient”, schrijft Erdogan aan de Russische president.

Premier Binali Yildirim heeft een soortgelijke brief verstuurd aan zijn Russische tegenhanger Dmitry Medvedev, waarin hij de Russische bevolking voorspoed wenst.

Erdogan en Putin zouden recentelijk berichten hebben uitgewisseld, waarin men elkaar oproept om een stap te zetten om de banden te verbeteren. “Rusland wil de banden met Turkije weer herstellen, we begrijpen nog steeds niet waarom onze vliegtuig uit de lucht is geschoten,” vertelde Putin op een persconferentie in Athene in mei. Erdogan zei in een reactie in juni daarop: “De Russische piloot heeft een fout gemaakt die heeft geleid tot een incident. Dit zou geen invloed moeten hebben op onze banden.”

Ankara en Moskou blijven bij hun eigen gelijk. Beiden willen dat de ander de beschuldigingen gericht aan elkaar erkent. Ankara zegt dat het Russische gevechtstoestel het Turkse luchtruim binnendrong en daarom is neergeschoten, terwijl Moskou ontkent dat het toestel boven het Turkse luchtruim is geweest.