Home Nieuws Erdogan: meteen beginnen met doelstelling Turkije in top-10 wereldeconomieën

Erdogan: meteen beginnen met doelstelling Turkije in top-10 wereldeconomieën

De zittende Turkse president Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de presidentiële en algemene verkiezingen in Turkije. Later in de nacht hield hij voor een kolkende menigte bij het AK-Partij hoofdkantoor een balkontoespraak.

Erdogan begon zijn toespraak met de woorden “Wij buigen voor niemand anders dan voor Allah” en bedankte alle kiezers in Turkije die gebruik hebben gemaakt van hun democratisch stemrecht. Ook bedankte en herinnerde hij het publiek eraan dat ze hem sinds het begin van zijn politieke avontuur niet alleen hebben gelaten, niet tijdens vorige verkiezingen en ook niet tijdens de coup.

De winnaar van deze verkiezing is de democratie, de wil van de natie, alle 81 miljoen inwoners,” aldus Erdogan. De Turkse president deelt ook een plaagstoot uit aan landen die kritiek hebben op Turkije, door te zeggen dat in die landen de opkomst bij de verkiezingen soms de helft is van de opkomst in Turkije.

Erdogan belooft dat hij zo snel mogelijk aan de slag zal gaan met dit mandaat van de Turkse bevolking om toe te werken naar de 2023 doelstellingen. Turkije wil in het jaar 2023, bij het honderdjarige bestaan van de Turkse Republiek, één van de top-10 economieën in de wereld worden. Volgens een analyse van PricewaterhouseCoopers (PWC) is Turkije hard op weg om die doelstelling te naderen, maar wel pas in 2050.

Volgens PWC zal de Turkse economie tussen nu en 2025 een flinke groeispurt doormaken en een Bruto Binnenlands Product (BBP) bereiken van 1.000 miljard dollar (1 biljoen dollar), terwijl het in 2030 de 1.7 biljoen dollar bereikt en doorgroeit naar 4.1 biljoen dollar in 2050.

Klik om te vergroten