Home Nieuws Erdogan in gesprek met Saudische kroonprins, na afwijzen financieel aanbod Saudi’s in...

Erdogan in gesprek met Saudische kroonprins, na afwijzen financieel aanbod Saudi’s in moordzaak Khashoggi

De Turkse president Erdogan en de Saudi Arabische kroonprins Mohammed Bin Salman hebben op verzoek van de kroonprins woensdag een telefonisch gesprek gevoerd. Erdogan zou eerder een Saudisch aanbod voor investeringen in Turkije in ruil voor het toedekken van de moord op Khashoggi boos hebben afgewezen. President Erdogan beschouwde het als een politieke omkoping, een steekpenning, en wees het van de hand volgens NYT.

Advertentie

Volgens officiële verklaringen zouden beide leiders het gehad hebben over de noodzaak om de moord op Khashoggi gezamenlijk op te lossen en de stappen hebben besproken om tot een oplossing te komen.

Een opmerkelijke draai van Mohammed Bin Salman was zijn verklaring tijdens de Future Investment Top in het Ritz in Riyad waar hij eerder zijn tegenstanders in opsloot. MbS zei dat de samenwerking tussen Turkije en Saudi Arabië uniek is en dat er veel krachten aan het werk zijn die ‘dit pijnlijke voorval’, refererend aan de moord op journalist Jamal Khashoggi, gebruiken om een wig te drijven tussen Saudi Arabië en Turkije. Volgens MbS zullen zij er niet in slagen zolang zijn vader koning en hij kroonprins van Saudi Arabië en Erdogan de president van Turkije is.

Volgens een persoon dichtbij de Turkse president, zo merkt de New York Times op, zou de Saudische gezant Prins Khaled bin Faisal een stimuleringspakket hebben aangeboden aan Turkije. In het pakket zou financiele hulp en investeringen zijn opgenomen, maar ook een eind aan het Saudische embargo op Qatar, een bondgenoot van Turkije. De Turkse president zou het aanbod boos hebben geweigerd, omdat hij het als een politieke omkoping beschouwde.

Achtergrond

Alle pijlen in de moord op Khashoggi lijken vooralsnog te wijzen naar Mohammed bin Salman. MbS wordt volgens oud Trump-vertrouweling Michael Wolff beschouwd als vriend van Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner. Kushner en Trump refereren volgens oud Trump-vertrouweling Michael Wolff aan MbS als ‘our guy’.

David Ignatius van de Washington Post beschreef volgens The Intercept eerder dat Kushner en Mohammad bin Salman tot in de late uurtjes samen hebben gezeten om strategieën uit te wisselen en plannen te smeden.

Toen MbS zijn weg naar de troon vrijmaakte door degenen voor hem uit de weg te ruimen, was het Kushner die hem in oktober 2017 voorzag van namen uit de koninklijke familie die de roekeloze kroonprins niet zagen zitten. In november begon MbS zijn anti-corruptie purge, waarbij een dozijn leden van de koninklijke familie werden vastgezet in het Ritz-Carlton in Riyad. Officieel heeft Kushner MbS niet van informatie voorzien, maar tegenover de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten Mohammed Bin Zayed, zou MbS hebben gepocht dat hij Kushner in zijn zak heeft.

Israël en de Trump-regering zijn blij met de nieuwe Saudische kroonprins, maar dat geldt minder voor de traditionele bondgenoten van Saudi Arabië, zoals Turkije en Qatar. Met de brute moord op Khashoggi op Turks grondgebied, waarmee MbS ongetwijfeld een sterke boodschap had willen afgeven aan kritische Arabieren, lijkt hij zich nu verslikt te hebben in de professionaliteit van de Turkse inlichtingendiensten en de politieke kundigheid van de Turkse president Erdogan.