Home Nieuws Erdoğan: “Hoe durft Netanyahu zich in Parijs te vertonen”

Erdoğan: “Hoe durft Netanyahu zich in Parijs te vertonen”

Premier Recep Tayyip Erdoğan heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die deelnam aan de mars in Parijs bekritiseerd om zijn aanwezigheid “Ik vind het moeilijk om te begrijpen, hoe hij zijn gezicht daar durfde te vertonen”.

Advertentie

Premier Recep Tayyip Erdoğan en de Palestijnse president Mahmoud Abbas hielden vandaag een gezamenlijke persconferentie in het Presidentieel Paleis in Ankara.

“Ik vind het moeilijk om te begrijpen, hoe hij zijn gezicht daar durfde te vertonen”

Erdoğan bekritiseerde tijdens de persconferentie de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om zijn aanwezigheid bij de mars in Parijs toen hem werd gevraagd om een reactie.

“In de afgelopen jaren is er een zeer ernstige groei geweest van haatmisdrijven in het Westen tegen moslims.
De man die verantwoordelijk is voor de [Israëlische] staatsterreur waarbij 2.500 mensen zijn vermoord, zwaait daar naar een tribune, alsof iedereen daar stond te popelen om hem te zien. Dat hij zijn gezicht daar nog durfde te vertonen is voor mij zeer moeilijk om te begrijpen. Leg eerst maar eens rekenschap af voor de brute massamoord op onschuldige [Palestijnse] kinderen en vrouwen. In Syrië zijn er 350.000 mensen gedood. Ook daar is er nog steeds iemand aan de macht die verantwoordelijk is voor staatsterreur en iedereen kijkt ernaar, terwijl hij doorgaat met moorden. Dit is belangrijk om te onthouden,” zei hij.

Ook de houding van de VN Veiligheidsraad ten opzichte van Palestina kwam het op kritiek van Erdoğan te staan. “We zien dat de VN Veiligheidsraad zijn taak niet goed uitvoert bij het ter verantwoording roepen van het verwende kind in de regio, Israël. Israël die door blijft gaan met het bijdragen aan oplopende spanningen in de regio. Helaas heeft de VN Veiligheidsraad een wetsvoorstel om de illegale Israëlische bezetting in 2017 te beëindigen, afgewezen. Hiermee heeft men een grote kans op een duurzame vrede en een oplossing van de Palestijnse kwestie misgelopen. Wij zijn diep teleurgesteld door het besluit van de VN Veiligheidsraad en deze onkunde sterkt ons in onze wil om een hervorming van de structuur van de VN Veiligheidsraad te blijven eisen. De wereld is groter dan vijf. Je kunt beslissingen die de hele wereld aangaan niet in handen van één van de vijf permanente leden leggen. Op die manier kunnen jullie nooit jullie plaats innemen in een rechtvaardige wereld”, zei Erdoğan.