Home Nieuws Erdogan had op de operatietafel moeten overlijden van FETÖ

Erdogan had op de operatietafel moeten overlijden van FETÖ

De Fethullahistische Terreurorganisatie (FETÖ) probeerde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te vermoorden tijdens een medische operatie in 2012, volgens een verklaring van een oud-FETÖ-lid tegen Openbaar Aanklagers.

Huseyin Saricicek, die bekende na de 17-25 december couppoging in 2013 en 200 geheime documenten aan de Openbaar Aanklager van Izmir Okan Bato overhandigde, zei dat de organisatie van plan was om Erdogan bij een medische operatie op 7 februari 2012 om het leven te brengen.

Advertentie

“7 februari was de dag van de MIT-crisis (inlichtingendienstcrisis). De Egeïsche verantwoordelijke imam, één van de zes personen van een geheim genootschap verbonden aan FETÖ, Necdet Icel, belde mij op en vroeg me of ik een kolonel van het busstation wilde halen en naar zijn boerderij in Torbali wilde brengen. Eenmaal daar aangekomen zag ik Necdet Icel een gedecoreerde (vier sterren) politie-commissaris aanvallen terwijl hij ‘Hoe kan het dat hij niet de operatie ingaat? Moge Allah hem vervloeken, waarom wordt deze man wakker? Waarom sterft hij niet?’ schreeuwde. Pas later hoorde ik dat minister president Erdogan op die dag een geplande operatie op het allerlaatste moment had afgeblazen. Daarna begreep ik dat deze organisatie hem wilde ombrengen op die operatietafel. Necdet Icel was vlak voor die gebeurtenissen op 7 februari en 17-25 december naar de Verenigde Staten heen en weer gereisd”, aldus Saricicek.

Pro-FETÖ aanklagers planden op 17 en 25 december 2013 een couppoging, onder het mom van een onderzoek naar hogere overheidsfunctionarissen. Ze wilden de toenmalige premier Recep Tayyip Erdogan arresteren als onderdeel van die civiele coup.

Saricicek zei over de geplande moord dat hij er later achter kwam dat minister president Erdogan op het laatste moment van gedachten was veranderd en besloot om de operatie niet door te laten gaan. “Toen begreep ik dat FETÖ Erdogan wilde doden op die operatietafel,” aldus Saricicek.

“De meest gevaarlijke FETÖ eenheid is de contra-inlichtingen dienst IKK,” zegt Saricicek. “Leden van deze eenheid vermommen zichzelf als progressievelingen compleet met lange haren en oorbellen. Ze gebruiken de kunstfaculteiten op de universiteiten als hun uitvalsbasis. Ze kunnen opnames maken, chanteren en plotten op allerlei professionele manieren. Ik ontving veel telefonische bedreigingen nadat ik documenten overhandigde aan aanklager Bato. Pro-FETÖ politieagenten vielen mijn huis twee keer binnen. Hoofd van de inlichtingendienst van de Generale Staf, Mustafa Özsoy, die werd gearresteerd na de couppoging, was één van de meest gevaarlijke FETÖ-leden in de Turkse Strijdkrachten. Hij sprak regelmatig af met Necdet Icel,” aldus Saricicek.