Home Nieuws Erdoğan: “Gülenisten in Turkije werken samen met MOSSAD, de Israëlische geheime dienst”

Erdoğan: “Gülenisten in Turkije werken samen met MOSSAD, de Israëlische geheime dienst”

De Turkse President Recep Tayyip Erdoğan zei op 31 januari dat de Gülenisten in het land, die hij “de parallelle structuur” noemt, een samenwerking zijn aangegaan met de Israëlische inlichtingendienst.

Advertentie

“De oprechte mensen die achter deze parallelle structuur blijven staan zouden moeten zien met wie deze structuur samenwerkt,” zei Erdoğan op de bijeenkomst van Turkse zakenlieden en industriemogendheden (TÜMSIAD) in Istanbul.

“Schande voor hen dat ze nog steeds niet zien dat deze structuur samenwerkt met de Mossad,” zei hij.

Erdoğan beschuldigt de volgelingen van de in de VS gevestigde islamitische geleerde Fethullah Gülen vanaf het corruptieonderzoek in december 2013 van illegale afluisterpraktijken en een “poging tot een staatsgreep”. De Gülenisten lieten geen andere religieuze organisaties en verenigingen in leven, zei Erdoğan.

De betrekkingen tussen Turkije en Israël zijn gespannen sinds negen Turkse en één Turks-Amerikaanse activisten van de Freedom Flotilla werden gedood en verscheidene andere pro-Palestijnse activisten gewond raakten toen Israëlische commando’s het schip Mavi Marmara bestormden op 31 mei 2010. Het schip was onderweg naar het belegerde Gaza met hulpgoederen en werd illegaal geënterd door Israëlische troepen toen het zich nog steeds in Internationale wateren bevond.

“Ze zijn niet nationaal, ze zijn niet lokaal” zei Erdoğan over de “Gülenisten”. “Degenen die hen nog steeds vergezellen ondanks alles wat er gebeurd is, zal binnenkort met een grote schande geconfronteerd worden. We zijn geraakt door de Gülenisten en willen niet dat anderen ook door hen geraakt worden. Ik adresseer hierbij allen die zich in onze nabijheid bevinden met politieke partijen, NGO’s en verenigingen. Ze hebben geen excuus meer om nog onder die paraplu te blijven schuilen ondanks al dat gespuis,” aldus de Turkse President.