Home Nieuws Erdogan: EU moet beslissen over toetreding Turkije

Erdogan: EU moet beslissen over toetreding Turkije

De Turkse president Erdogan heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Hongarije gezegd dat de EU zonder omhalen moet beslissen over toetreding van Turkije tot de unie. Het heeft volgens de Turkse president te lang geduurd.

Advertentie

Het toetredingsproces van Turkije is begonnen op 1963 en duurt nu dus al 55 jaar lang, langer dan alle andere landen die zonder moeite de EU werden binnengeloodst.

Het was 1963 toen de onderhandelingen begonnen en het is nu 2018. Dit soort wreedheid is geen enkel ander kandidaat-lidstaat aangedaan,” zei Erdogan tijdens een persconferentie met de Hongaarse premier Victor Orban in Boedapest.

De EU en Turkije hebben onlangs aangekondigd om de banden weer aan te halen, na een periode van instabiele diplomatieke betrekkingen. Erdogan benadrukt wel dat Turkije niet langer bereid is om te wachten op een besluit van de EU over toetreding.

Hongarije steunt toetreding Turkije tot EU

De Hongaarse premier Orban verklaarde op zijn beurt dat het toetredingsproces van Turkije niet oprecht is. “Hongarije heeft Turkse toetreding altijd gesteund en steunt het vandaag de dag ook. Maar als Europa moeten we beslissen over wat we willen. We moeten een manier vinden om samen te werken met Turkije. Wat we nu doen is niet oprecht,” aldus Orban. Orban wijst ook op de rol die Turkije speelt bij de veiligheid van EU-landen, refererend aan de strijd tegen terreur die Turkije voert en de opvang van miljoenen vluchtelingen in Turkije, dichtbij de conflicthaarden in het Midden Oosten.

Miljoenen vluchtelingen

Momenteel vangt Turkije 3.5 miljoen Syrische en 500.000 Iraakse vluchtelingen op. Naar gebieden die Turkije heeft schoongeveegd met de grondoorlog tegen terreurbewegingen ISIS en PKK zijn er in totaal al zo’n 310.000 mensen teruggekeerd naar hun huizen.

Is de EU een christelijk clubje?

Erdogan noemde de EU in 2015 een christelijk clubje als ze de toetreding van Turkije zouden afwijzen. Hij zei toen: “Het is niet belangrijk of ze ons accepteren of niet. We houden met ons eigen werk bezig. We zijn Europa aan het testen. Zal Europa in staat zijn om een Turks EU-lidmaatschap, waar de inwoners voornamelijk moslim zijn, te verteren en te accepteren”. De stelling dat de EU een “christelijke club” is zal worden gerechtvaardigd als Turkije wordt afgewezen, volgens Erdogan.

Wil jij dat Turkije toetreedt tot de EU?

View Results

Laden ... Laden ...