Home Nieuws Erdoğan: “EU is christelijke club bij afwijzing Turkije”

Erdoğan: “EU is christelijke club bij afwijzing Turkije”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat de Europese Unie “Turkije moet toelaten als lid” wanneer het tegen islamofobie zegt te zijn.

Advertentie

Erdoğan is de eerste Turkse president die Djibouti bezocht op 24 januari, een dag nadat hij zijn Hoorn van Afrika tour onderbrak om de begrafenis van koning Abdullah in Saoedi-Arabië bij te wonen. De president van Djibouti Ismail Omar Guelleh verwelkomde zijn Turkse ambtgenoot op de luchthaven van Djibouti City.

De Turkse president, die Ethiopië als de eerste halte van zijn tournee had bezocht, besprak een aantal buitenlandse beleidskwesties tijdens zijn gezamenlijke persconferentie met Guelleh, die ook werd bijgewoond door leden van de grote Turkse delegatie met leden van het kabinet en de minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu.

Benadrukkend dat “we in de afgelopen tien jaar getuige zijn geweest van de dood van duizenden moslims in de regio,” bekritiseerde Erdoğan de “coup-plegers” in Egypte. “3.000 moslims werden in één dag gedood. Dat is ongekend in de recente geschiedenis”, zei Erdogan als kritiek op de Egyptische regering voor het hardhandige optreden tegen de Moslim Broederschap.

“Wij hebben 1.700.000 Syriërs opgevangen. We hebben tot nu toe $ 5,5 miljard dollar uitgegeven daaraan,” zei Erdoğan. Hij benadrukte ook dat de internationale gemeenschap slechts $ 250.000.000 heeft bijgedragen. “Het totaal aantal Syrische vluchtelingen in Europa is 130.000,” voegde hij eraan toe. “De wereld kijkt naar Syrië als toeschouwer. De dominante machten, de EU, ze kijken alleen maar en wie maken ze vervolgens tot doelwit? Moslims …”

Erdoğan herhaalde “Turkije zal nooit terroristen tolereren, terroristen die iedere religie kunnen hebben” en vervolgde zijn betoog over het lidmaatschapsproces van de EU.

“Het is niet belangrijk of ze ons accepteren of niet. We houden met ons eigen werk bezig. We zijn Europa aan het testen. Zal Europa in staat zijn om een Turks EU-lidmaatschap, waar de inwoners voornamelijk moslim zijn, te verteren en te accepteren,”zei hij.

De stelling dat de EU een “christelijke club” is zal worden gerechtvaardigd als Turkije wordt afgewezen, volgens Erdoğan.
“Turkije is lid van de NAVO, de OESO … waarom laat je Turkije niet toe tot de EU? Dan moet het wel ergens anders aan liggen,” vervolgde hij. “Turkije is een sterk land nu en het zal niet aan de deur van de EU staan bedelen voor het lidmaatschap.”

“Als Turkije wordt aanvaard, zal het lid worden. Als ze het verwerpen, dan zal het zijn eigen pad blijven bewandelen,” sloot Erdoğan af.