Home Nieuws Erdoğan en jonge fan: Telegraaf verrast met ajournalistiek lasterstuk

Erdoğan en jonge fan: Telegraaf verrast met ajournalistiek lasterstuk

Media monitor Politiek Neutraal is onverbiddelijk over het artikel van het extreemrechtse sensatieblad De Telegraaf over de Turkse president Erdogan en een jong meisje dat onlangs met hem op het podium stond. PN noemt het artikel een zeer onzorgvuldig lasterstuk waarbij een onschuldig schouwspel negatief wordt ingekaderd naar de fantasie van de auteur. 

Advertentie

Zoals velen heeft Politiek Neutraal met ontsteltenis kennis genomen van het bericht van De Telegraaf met de kop “Erdogan looft ‘martelares’ (5)” van afgelopen maandag. Het artikel bouwt op onwaarheden en de opbouw van de tekst onthult een vorm van journalistiek die we sterk veroordelen“, oordeelt PN.

De auteur heeft gekozen voor een negatieve inkadering van een onschuldig schouwspel tussen president Erdoğan en een jonge fan. Het onderonsje speelt zich af rond het concept van martelaarschap, dat in westerse beeldvorming met jihadisme wordt geassocieerd maar in de islamitische cultuur geenszins taboe en zelfs alledaags is. Het cultuurverschil wordt door de auteur aangewend om de Turkse president in een kwaad daglicht te stellen. Gesuggereerd wordt dat Erdoğan kinderen en zijn machtspositie ‘misbruikt’, extremistisch gedachtegoed propageert en ‘kleine’ kinderen gebruikt als propagandamiddel.

Zo bericht het extreemrechtse sensatieblad De Telegraaf bijvoorbeeld dat het kleine meisje huilt als ze te horen krijgt dat ze moet sterven voor Turkije. President Erdogan heeft het niet over sterven. Het kleine meisje huilt bovendien niet naar aanleiding van wat Erdogan zegt, maar huilde al eerder terwijl ze nog tussen het publiek stond. Het meisje zelf verklaarde volgens persbureau Ihlas dat ze huilde door de zenuwen, omdat het de bedoeling was dat ze een gedicht zou voordragen in het outfit dat aan haar werd geschonken door de broer van de overleden martelaar Omer Halisdemir, Soner Halisdemir.