Home Nieuws Erdogan doet Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken stoppen met roken

Erdogan doet Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken stoppen met roken

De Bulgaarse minister van Buitenlandse zaken stopt met roken op aandringen van de Turkse president Erdogan.

De Turkse president Erdogan, die erom bekend staat een tegenstander te zijn van roken, heeft zijn anti-rook campagne verplaatst naar het buitenland, waar hij de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Daniel Mitov op de NAVO top in Warschau heeft overgehaald om te stoppen met roken.

Advertentie

Zaterdag sprak Erdogan met de Hongaarse premier Viktor Orban tijdens de top. Op weg naar de NAVO-Oekraïne commissie zag Erdogan Mitov in de rokersruimte. Te midden van zijn drukke schema haalde de Turkse presidsent de 38-jarige Mitov over om te stoppen met roken. Erdogan nam Mitov zijn pakje sigaretten af en zette er zijn handtekening op.

Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu was getuige van het voorval waarin Mitov beloofde om te stoppen met roken.

Erdogan zou het naar verluidt niet prettig vinden om dichtbij rokers te staan en staat erom bekend om in gesprekken mensen over te halen om te stoppen met roken.

Roken in openbare ruimtes, vliegtuigen en bussen werd in Turkije verboden in 1997. In 2008 werd roken verboden in binnenruimtes, openbare ruimtes van publieke instellingen en in het publieke transport. Advertenties van tabaksproducten in media zijn ook verboden in Turkije.

Tegen het einde van 2016 wordt in Turkije een wet verwacht waarmee het roken wordt verboden in speeltuinen en ingangen van publieke ruimtes, terwijl er in parken, stranden en open thee- en koffiehuizen rokersgebieden zullen worden gecreëerd.