Home Nieuws Erdogan: doel Turkije en Rusland 100 miljard

Erdogan: doel Turkije en Rusland 100 miljard

President Erdogan en president Putin hebben na een gezamenlijke ontmoeting in het Konstantinovski-paleis in Sint Petersburg, en na besprekingen van de Turkse en Russische delegaties een gezamenlijke persconferentie belegd.

Erdogan, die de Russische president “Mijn waardevolle vriend” noemde en hem bedankte voor zijn gastvrijheid, verklaarde dat er uitgebreide en vruchtbare gesprekken zijn gevoerd, na een lange stilte sinds het incident met het Russische gevechtstoestel dat boven het Turkse luchtruim is neergeschoten. Het is ook het eerste staatsbezoek van Erdogan sinds de afgeslagen couppoging op 15 juli.

Advertentie

“We willen onze banden terugbrengen naar het oude niveau en zelfs verder dan dat, en geloven erin dat de publieke opinie in twee landen dit ook van ons verwacht,” zei Erdogan.

“In dit verband hebben we vandaag besluiten genomen om de samenwerking op politiek economisch, cultureel en humanitair gebied op het benodigde niveau te brengen. Daarvoor hebben we besloten om de Hogere Samenwerkingsraad nieuw leven in te blazen. Ook zullen de chartervluchten tussen beide landen worden hervat en de boycotten (Inclusief landbouwproducten) worden opgeheven. Turkse ondernemers zullen makkelijker activiteiten kunnen ontplooien in Rusland en ook de nodige stappen om visumvrij reizen tussen beide landen mogelijk te maken, zullen gezamenlijk worden genomen.

“In het bijzonder krijgt de nucleaire centrale in Akkuyu een strategische status, hiertoe zetten we stappen”.

“We hebben afgesproken om een Turks-Russische investeringsfonds op te richten. We zullen onze samenwerking in de defensiesector te vergroten. Om regionale problemen aan te pakken staan we open voor het oprichten een Turks-Russisch-Azerbeidzjaanse-top-mechanisme. De handel tussen beide landen heeft een bedrag van 35 miljard dollar bereikt. Na de laatste ontwikkelingen is dit gedaald naar 27-28 miljard dollar. Ons doel is om de handel tussen beide landen naar 100 miljard dollar te brengen. Voor de verzoening van twee volkeren is het toerisme heel belangrijk. Na de ontmoetingen van vandaag zullen de besprekingen om chartervluchten te hervatten versneld worden gevoerd,” aldus de Turkse president Erdogan.

Ook de Turkstream en Southstream-projecten waarmee aardgas van Rusland aan Turkije en Zuid-Europa zal worden geleverd is weer in de actualiteit gekomen na de ontmoeting tussen de twee landen. “De aanleg van Turkstream en het verlengen van de pijpleiding van Turkije naar Europa, is afhankelijk van besprekingen met derde landen en de Europese Commissie”, aldus de Russische president Putin.