Home Nieuws Erdoğan beëdigd als President Turkije en Opperbevelhebber Turkse Strijdkrachten

Erdoğan beëdigd als President Turkije en Opperbevelhebber Turkse Strijdkrachten

De tot 12e president gekozen Recep Tayyip Erdoğan, vertrok vandaag vanaf zijn woning naar het Turks parlement [TBMM] om officieel beëdigd te worden als President van de Turkse republiek. Erdoğan werd onthaald met een ceremonie van de hoogste orde.

Advertentie

Voor de beëdiging ontstond er tumult in het parlement, doordat leden van de grootste oppositiepartij CHP, een debat wilden over de procedures rondom de verkiezingen, maar dit werd weggewuifd door de Kamervoorzitter, als zijnde ongepast en niet het juiste moment voor een dergelijk debat, waarop men het grondwettelijk boekwerk naar de Kamervoorzitter smeet.
De partijleiding van CHP had al eerder aangekondigd niet bij de beëdiging van Erdoğan aanwezig te zullen zijn. De aanwezige leden van CHP verlieten na het smijtincident luidruchtig het parlement, waarna de ceremoniële beëdiging van Recep Tayyip Erdoğan zich kon voltrekken.

Nadat de nieuwe President van de Turkse republiek was beëdigd in het parlement, zijn er in verschillende provincies in Turkije volgens gebruik 101 salvo’s kanonvuur afgeschoten. Tijdens dit kanonvuur werd de officiële presidentiële wimpel aan het ambtsvoertuig van de nieuwe President bevestigd en vertrok men in een lange stoet  naar het mausoleum van Atatürk [Anıtkabir], de stichter van de Turkse republiek. Erdoğan  liet er een krans achter en tekende het speciale boek van Anıtkabir vergezeld met een tekst. Het karavaan vervolgde zijn weg richting de Presidentiële ambtswoning Çankaya en werd onderweg begroet door een uitzinnige menigte. Erdoğan werd daar onthaald door zittend President Abdullah Gül voor de ceremoniële overdracht van het Presidentschap.

Volgens de grondwet van de Turkse Republiek is de President naast staatshoofd ook de opperbevelhebber van de Turkse strijdkrachten [TSK]. De President wordt verkozen voor 5 jaar en kan niet meer dan twee termijnen dienen. Wanneer de President zijn taken niet kan uitvoeren als gevolg van ziekte, overlijden of intrekking van zijn Presidentschap zal de Kamervoorzitter van het Turks Parlement als gevolmachtigde op zijn taken toezien.