Home Sport Elke van Achterberg (15) kiest voor Turkije

Elke van Achterberg (15) kiest voor Turkije

FOTO: © ROB VAN ESCH, RUIMTE IN BEELD. www.ruimtesinbeeld.nl.

De vijftienjarige rolstoelschermster Elke Lale van Achterberg, die tot nu toe Nederland vertegenwoordigde op de Wereldkampioenschappen onder 17 en onder 23 jaar en de World Cup senioren, heeft een transfer naar De Turkse nationale selectie gemaakt.

Advertentie

In oktober 2011 veranderde het leven van Elke, toen ze verkeerd terecht kwam na een koprol tijdens het spelen. Vanwege de medische klachten die ze daaraan overhield, waaronder de aanhoudende zenuwpijn door het Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS type 1), ook wel bekend als posttraumatische dystrofie, werd in april 2015 op eigen verzoek haar onderbeen geamputeerd. “Ik wist niet zeker of het zou helpen, maar niets doen was ook geen optie. Uiteindelijk bleek het de juiste beslissing. Ik heb geen zenuwpijn meer en kan weer lopen en fietsen met een prothese”, schrijft ze op haar website. Ze ontdekte het schermen nadat ze CPRS kreeg. “Nadat ik CRPS kreeg, was ik erg ongelukkig en verdrietig. Totdat ik in november 2012 het rolstoelschermen ontdekte! Door deze sport kreeg ik weer energie en werd ik weer vrolijk”.

Elke heeft naast de Nederlandse ook de Turkse nationaliteit, omdat haar opa van moederszijde van Turkse komaf is. Toen zes maanden geleden de Turkse Paralympische Federatie het rolstoelschermen omarmde, kwam al snel een mogelijke transfer ter sprake. Nadat Elke afgelopen december in Sjarjah, Verenigde Arabische Emiraten, op de Wereldkampioenschappen onder de 17 en onder de 23 jaar vier bronzen medailles won, kwam alles in een stroomversnelling. Eind januari heeft de sportrechter in Turkije akkoord gegeven voor de transfer en inmiddels zijn alle licenties geregeld en is er een akkoord van de wereldbond IWAS. Omdat Elke de dubbele nationaliteit heeft behoudt zij haar tweede plaats op floret en degen op de wereldranglijst U23 en ook haar ranking bij de senioren blijft in tact. Ook mag zijn zonder tussenpauze overstappen.

Hoofddoel voor Elke is het worden van Paralympisch Kampioen. Omdat de Turkse Paralympische Federatie en haar Turkse schermvereniging Nilüfer Belediyespor de (financiële) mogelijkheden hebben om Elke te ondersteunen, heeft het KNAS bestuur besloten Elkes verzoek voor een transfer te ondersteunen. Zij blijft in Nederland wonen en trainen bij Schermcentrum Amsterdam, Schermclub Den Bosch en De Vrijbuiters. Tijdens de vakanties zal Elke regelmatig in Turkije gaan trainen en verder gaat zij met het nationale team op buitenlandse trainingsstages en zal zij deelnemen aan mondiale junioren en senioren wedstrijden. Naast het schermen voor Turkije blijft het ook Elke haar missie om het rolstoelschermen in Nederland op de kaart te zetten. Ook zal Elkes moeder, Gaby van Achterberg, lid blijven van de commissie rolstoelschermen van de KNAS.

Zowel de Koninklijke Nederlandse Schermbond als de International Wheelchair & Amputee Sports Federation wensen Elke Lale veel succes op haar nieuw ingeslagen weg.

FOTO CREDIT: ROB VAN ESCH, RUIMTESINBEELD.NL.
FOTO CREDIT: ROB VAN ESCH, RUIMTESINBEELD.NL.

Bronnen: KNAS, IWAS.