Home Entertainment Elke Lale (16) het gezicht van Bijenkorf’s A She Story

Elke Lale (16) het gezicht van Bijenkorf’s A She Story

De 16-jarige Elke Lale van Achterberg, professioneel rolstoelschermer, is één van de gezichten van de nieuwe Bijenkorf-campagne A She Story. Het verhaal van de sporter wordt met belangstelling gevolgd door onder andere Linda, JAN Magazine, Elle, Vogue, Noveau en Harpers Bazaar. Ook was Elke pas geleden te zien in een uitzending van Paul de Leeuw’s Puber Kookshow.

Film: Maarten van Rossem en Robin de Puy

Het warenhuis portretteert Elke, evenals tien anderen, in een ode aan vrouwen, in een campagne die tot internationale vrouwendag op 8 maart zal duren. Fotograaf des Vaderlands Robin de Puy portretteert daarvoor vrouwen met een bijzonder verhaal. Elke is een echte doorzetter en dat laat ze merken ook. De 16-jarige rolstoelschermer kwam in 2011 verkeerd terecht tijdens een koprol. Vanwege de medische klachten die ze daaraan overhield, waaronder de aanhoudende zenuwpijn, werd in april 2015 op haar eigen verzoek haar onderbeen geamputeerd. “Ik wist niet zeker of het zou helpen, maar niets doen was ook geen optie”, verklaarde ze toen. Het bleek de juiste beslissing. Elke kon weer lopen en fietsen met een prothese. Al die tijd was ze ongelukkig en verdrietig. Tot ze in november 2012 het rolstoelschermen ontdekte. Door het beoefenen van de sport werd ze vrolijk en kreeg ze weer energie.

Advertentie

Elke, die naast de Nederlandse ook de Turkse nationaliteit heeft, omdat haar opa van moederszijde van Turkse komaf is, koos begin 2016 voor de Turkse Paralympische Federatie. Hoofddoel voor Elke, die nu voor Turkije uitkomt, is winst op de Paralympische spelen.

Foto: © Kim Strobos

SPORT ALS INSPIRATIE

“Ik sta heel positief in het leven, heel krachtig. Ik hoor vaak van mensen dat ik een inspiratie ben vanwege de wijze waarop ik in het leven sta. Ik laat zien dat ik een prothese heb, en dat is heel normaal. Want waarom doen alsof ik een been heb terwijl ik hem niet heb? Zelf haal ik al mijn inspiratie uit het sporten. Ik sport als ik vrolijk ben, maar ook als ik niet lekker in mijn vel zit. Sporten heeft me uit een depressie gehaald. Voor mij betekent sporten alles”, vertelt Elke.

VROUWELIJKE KRACHT

“Meedoen aan de Paralympics in 2020 zit altijd in mijn hoofd. Dat wil ik. Hier doe ik al alles voor. Ik heb een ontzettend groot doorzettingsvermogen, dat sleurt mij overal doorheen. Ik denk dat dit ook echt een vrouwelijke kracht is. Er wordt vaak gezegd dat vrouwen minder sterk en minder goed zijn in sport. Maar vrouwen kunnen makkelijk het tegendeel bewijzen, ook in mannensporten. In de Bijenkorf ben ik regelmatig te vinden op de sportafdeling én koop ik vaak lipsticks van M.A.C. Ik heb er denk ik negen in allerlei kleurtjes.”

Foto: © Kim Strobos

ECHTE SCHOONHEID KOMT VAN BINNEN

“Door mee te doen aan de modeshow van SUE tijdens de Amsterdam Fashion Week en de campagne A She Story van de Bijenkorf wil ik laten zien dat je trots mag zijn op wie je bent en dat je je niet hoeft te schamen voor je beperking. Ieder mens is uniek en dat mag je laten zien. Echte schoonheid gaat niet perse om uiterlijk, maar komt van binnen. Want als jij durft te zijn wie je wilt zijn dan kun je jezelf een echte schoonheid noemen. Ook zonder been kan ik nog steeds net zoveel als met been. Dat wil ik laten zien. Of je nou in een rolstoel zit, een prothese gebruikt of op krukken loopt of minder goed loopt, dat maakt niet uit. Want op andere manieren kun je nog steeds alles doen wat anderen ook kunnen. Wanneer je op latere leeftijd een beperking oploopt of wanneer je geboren wordt met een beperking maakt dat jou niet anders. En wanneer je het op latere leeftijd krijgt, hoeft dat niet perse het eind van de wereld te betekenen. Het kan juist een opening zijn voor vele nieuwe wegen. Je kunt soms zelf meer zonder been of in een rolstoel dan met. Als ik niet in een rolstoel terecht was gekomen, was ik nooit model geweest en had ik ook nooit mijn sport, het rolstoelschermen, gevonden.”

Foto: © Robin de Puy

HOUDING IS DE BARRIÈRE

“Het statement van de modeshow van SUE is “Broken crayons stil colors | Gebroken krijtjes kleuren nog steeds”. Door met het modellen werk bezig te zijn, mijn verhaal te vertellen en er alles voor te geven om mij te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokyo2020, wil ik mensen laten zien hoe ik mijn leven inkleur. Op die manier probeer ik mensen er van bewust te maken dat houding de barrière is en niet de beperking. Momenteel ben ik nog niet ingeschreven bij een casting bureau, maar ben dat wel van plan. Ik vindt het werk als model zo leuk en ik merk dat het een mooie manier is om mijn boodschap over te brengen bij heel veel mensen, jong en oud en over de hele wereld.”

Foto: © Kim Strobos
FOTO: © ROB VAN ESCH, RUIMTES IN BEELD.
www.ruimtesinbeeld.nl.

Andere vrouwen die in de Bijenkorfcampagne worden geportretteerd zijn:
Stephanie Afrifa | Cultureel ondernemer
Michaela DePrince | Ballerina bij het Nationale Ballet
Fidan Ekiz | Journaliste, documentairemaker
Ninke Gijzel | Inkoopdirecteur de Bijenkorf Sophie Hilbrand | Programmamaker
Gerda Link | Kunstenares
Lucia Rijker | Coach, inspirator
Angélique Schmeinck | Meesterkok, entrepreneur
Hanna Verboom | Actrice, sociaal ondernemer
Leonie Woerdeman | Hoofd plastische chirurgie Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis