Home Nieuws Einde Syrische burgeroorlog dichterbij: Turkije, Rusland en Iran komen de-escalatie zones overeen

Einde Syrische burgeroorlog dichterbij: Turkije, Rusland en Iran komen de-escalatie zones overeen

Foto: Syria LiveUA map / De stand van zaken in Syrië.

Turkije, Rusland en Iran zijn een memorandum overeengekomen om de-escalatie zones te creëren in Syrië tijdens de vierde ronde van de Astana vredesbesprekingen. De delegatie van de Syrische oppositie zou tijdens de besprekingen boos zijn weggelopen van de bijeenkomst. Dat meldt de Turkse krant Sabah.

Advertentie

Volgens de Kazakhse minister van Buitenlandse Zaken Abdrakhmanov zal de volgende ronde van de Astana besprekingen medio juli gehouden worden.

Turkije verwelkomt de deal van de de-escalatiezones in Syrië waardoor het wapengekletter op zijn eind zal komen, inclusief dat van gevechtsvliegtuigen, terwijl er tegelijkertijd humanitaire hulp geboden kan worden.

Volgens de verklaring zullen alle provincies in Idlib, delen van Aleppo, Latakia, Hama en Homs, Damascus / Oost-Ghuta en delen van Daraa en Quneitra provincies bij die de-escalatiezones horen.

Het demarkeren van de precieze de-escalatie zones, en details en voorschriften voor de implementatie van de overeenkomst, zal plaatsvinden in een werkgroep die wordt opgericht door de drie landen die garant staan voor de overeenkomst.

De Turkse president Erdogan zei donderdag dat hij hoopt dat de de-escalatie zones in vijf Syrische regio’s, inclusief Idlib, 50% van de conflicten in Syrië zullen oplossen. Putin en Erdogan zeiden woensdag al dat de twee leiders de-escalatie zones waren overeengekomen in Syrië, om een wapenstilstand in het door oorlog verscheurde land in stand te houden.