Home Nieuws Eerste Nederlandse bedrijf slachtoffer van Saudische boycot, kosten €20.000.000,-

Eerste Nederlandse bedrijf slachtoffer van Saudische boycot, kosten €20.000.000,-

Maars Mekka

Advertentie

Interieurbouwer Maars uit Harderwijk is slachtoffer geworden van de handelssancties van Saudi-Arabië tegen Nederland. Het bedrijf loopt daardoor mogelijk 15 miljoen tot 20 miljoen euro mis. Dat zei directeur Menno de Vries woensdag. Het bedrijf stond op het punt een contract definitief rond te maken voor een opdracht van de Saudische oliemaatschappij Aramco, maar hoorde zaterdagochtend dat het niet doorging. Het project zou Maars drie jaar werk opleveren.

“Mijn manager Midden-Oosten was in de hoofdstad Riyad en kreeg telefonisch te horen dat voorlopig geen nieuwe projecten met Nederlandse bedrijven worden gestart.”

Nederlandse bedrijven worden niet meer uitgenodigd
Maars was ook in de race voor opdrachten rond een nieuwbouwproject van de Saudische overheid en een universiteitscomplex in het noorden van het Arabische land. “Daar worden we voorlopig niet meer voor uitgenodigd, terwijl wij al tien jaar actief zijn in Saudi-Arabië”, zegt De Vries. 15 miljoen tot 20 miljoen euro is veel geld voor het Harderwijks bedrijf, dat jaarlijks een omzet draait van 60 miljoen euro en 200 werknemers in vaste dienst heeft.

200 vaste krachten en 125 tijdelijke werknemers slachtoffer
Het bedrijf schakelde vorig jaar nog 125 tijdelijke krachten in voor de levering van systeemwanden, deuren en ramen voor 36 nieuwe gebouwen in Mekka. Die opdracht van de Saudische overheid is tot nu toe voor Maars de grootste ooit. ‘Dit kost veel werk’, zegt De Vries. ‘De deuren, wanden en ramen die in Saoedi-Arabië worden gebruikt worden geproduceerd in Nederland. En ook onze toeleveranciers zijn voor het grootste deel Nederlands’. De Vries zegt de hoop nog niet helemaal te hebben opgegeven. “Misschien kan er via politieke weg nog een oplossing worden gevonden.”

Smet op jubelstemming vorig jaar
In april 2013 meldde het bedrijf volgens haar website nog “Ondanks de slechte bouwconjunctuur heeft Maars de grootste opdracht uit de 65-jarige geschiedenis van het bedrijf binnengehaald. Het betreft de order voor het leveren van systeemwanden voor 36 nieuwe gebouwen in Mekka. De 240.000 m2 systeemwanden en 7.000 deuren vertegenwoordigen een opdrachtwaarde van ruim € 15 mln. In deze gebouwen komen tijdens de Hadj medewerkers van diverse ministeries van Saoedi-Arabië te wonen en te werken.”

Wilders reageert met een quote van verzetsheld WO2
De leider van de extreem-rechtse PVV reageerde eerder op twitter met een quote van de verzetsheld Henk van Randwijk, die tevens mede-oprichter van het blad Vrij Nederland is: ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht’.
Het zijn de laatste woorden van een langer gedicht geschreven door van Randwijk voor de erebegraafplaats in Bloemendaal.